Enlaces accesibilidad
Intenció de vot

El PSC treu més aventatge a ERC segons el CEO

  • Els socialistes (36-42) guanyarien les eleccions al Parlament per davant dels republicans (31-37) i Junts (22-27)
  • El PPC (9-14) pujaria a la quarta posició per davant de la CUP (8-12), Vox (4-8), els comuns (4-7) i Cs (3-6)
  • El no a la independència arriba al 52%, el nivell més alt, segons el Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat

Per
El PSC guanyaria les eleccions catalanes segons el CEO

El PSC segueix guanyant avantatge respecte a ERC en la intenció de vot de cara a les eleccions al Parlament amb una forquilla d'entre 36 i 42 escons, segons l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO).

Els socialistes pujarien representació respecte als 33 actuals, mentre que ERC seria segona, amb una forquilla d'entre 31 i 37 diputats (ara en té 33). JxCat seguiria com a tercera força, obtenint entre 22 i 27 escons, per sota dels 32 actuals.

El PP se situa com a quarta força

Els resultats del PPC, ara última formació amb 3 diputats, serien la gran novetat, ja que se situarien com a quarta força amb entre 9 i 14 escons. Per darrere se situaria per davant de la CUP (8-12), amb una forquilla similar als 9 escons actuals. Vox baixaria dels 11 diputats actuals a una forquilla de 4 a 8, els comuns també perdrien representació aconseguint entre 4 i 7 escons (ara en tenen 8) i Cs (3-6) seria l'última formació del Parlament.

A l'hora d'interpretar els resultats, el director del CEO, Jordi Muñoz, considera que el PSC guanyaria vots beneficiant-se de la davallada dels comuns i Ciutadans. D'altra banda, explica l'ascens del PP per la pèrdua de vots de Vox i de Cs.

Cau l'independentisme

El rebuig a la independència de Catalunya segueix pujant. S'enfila fins fins al 52%, quatre punts més que a l'anterior baròmetre, i se situa en el valor més alt registrat pel Centre d'Estudis d'Opinió des de febrer de 2015.

En canvi, les persones que votarien 'sí' a la independència de Catalunya se situen en un 41%, el mateix valor que al juny de 2017, el més baix de l'històric de les dades, mentre que el 7% restant no sap o no contesta. Respecte a l'anterior baròmetre, realitzat el març passat,  l'independentisme cau tres punts, en passar d'un 44% a un 41%.

Sobre l'encaix de Catalunya amb la resta d'Espanya, un 34% defensa un Estat independent, un 30% aposta per continuar sent una autonomia, i els partidaris del federalisme se situen en un 22%. La sèrie d'aquesta pregunta mostra una relativa estabilitat des de l'estiu de 2019, amb un lleuger repunt de les opcions autonomistes i regionalistes.