La inflació continua disparada i frega l'11%
- L'IPC ha baixat al juliol dues dècimes amb comparació al mes anterior però la dada interanual és sis dècimes més alta
- L'encariment dels preus se situa al nivell més alt des del 1984
- L'economia espanyola creix un 1,1% al segon trimestre impulsada pel consum de les llars
L'Índex de Preus al Consum (IPC) hauria baixat dues dècimes al juliol respecte al mes anterior però la taxa internaual hauria escalat 6 dècimes fins a situar-se en el 10,8%, segons la dada avançada publicada aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Si aquestes xifres s'acaben confirmant, la inflació se situaria al nivell més alt des de setembre del 1984, sobretot degut a l'alça del preu dels aliments, les begudes no alcohòliques i l'electricitat.
El camí alcista de la inflació va començar el març de l'any passat i durant tot aquest període només ha baixat un parell de mesos, el gener d'enguany quan els preus es van moderar quatre dècimes fins al 6,1%, i a l'abril, quan va baixar un punt i mig, fins al 8,3%.
La preocupació dels economistes és que la inflació subjacent, la que es calcula sense tenir en compte els elements més volàtils de la cistella de la compra com els aliments frescos i l'energia, continua pujant i està també en nivells molt elevats. Aquest mes de juliol s'hauria enfilat fins al 6,1%, sis dècimes per sobre de la dada del juny. En cas de confirmar-se, seria la xifra més alta des del gener del 1993, apunta l'INE.
L'economia espanyola segueix creixent
El creixement econòmic s'ha accelerat al segon trimestre fins a l'1,1% del PIB gràcies a l'impuls del consum de les llars, que ha passat de tenir un creixement negatiu del 2% a pujar al 3,2%. Així, el PIB supera en nou dècimes la xifra de l'anterior trimestre, que va arribar al 0,2%, i manté així la taxa interanual al 6,3%, segons l'avanç de Comptabilitat Nacional Trimestral publicat per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), relatiu al segon trimestre del 2022.
El consum torna així a taxes positives, després que en el primer trimestre presentés la primera taxa negativa de la despesa de les famílies des del primer trimestre del 2021 i el seu descens més gran des del segon trimestre del 2020, quan la pandèmia i el confinament van enfonsar el consum familiar un 20,4%.
La inversió, però, va moderar el seu avenç trimestral sis dècimes, fins al 2,8%, amb un fort impuls de la inversió en habitatge (+7,8%) i una caiguda del 2,3% de la maquinària i béns de equip.
D'aquesta manera, el PIB acumula cinc mesos consecutius a l'alça i se situa set dècimes per sobre del previst pel Banc d'Espanya, que havia projectat en les últimes previsions un avanç del 0,4%. Tot i això, l'INE avisa que l'avanç de dades d'aquest segon trimestre s'ha realitzat a partir d'indicadors que oferien resultats fins al maig, quan ja s'havia produït la invasió russa d'Ucraïna.
Segons el Govern, les dades demostren la solidesa de l'economia espanyola davant de les conseqüències globals de la guerra a Ucraïna, i l'eficàcia de les mesures per reduir els efectes de la inflació, sostenir les rendes de les famílies i mantenir el dinamisme de les inversions.
L'executiu espanyol manté que l'economia creixerà aquest any un 4,3%, tot i que ha retallat la previsió per al 2023 fins al 2,7%.
El sector serveis lidera el creixement
La contribució de la demanda nacional al creixement interanual del PIB és de 3,6 punts, quatre dècimes menys que la del primer trimestre, mentre que la demanda externa presenta una aportació de 2,6 punts, tres dècimes superior a la del trimestre passat.
Per sectors, els serveis van liderar el creixement interanual, amb un augment del valor afegit brut del 7,7%, seguits per la construcció, amb una alça del 5%, i de la indústria (+3%). En canvi, l'agricultura va registrar un descens del 2,9%.
Les dades de l'ocupació també milloren. En termes interanuals, l'ocupació presenta un creixement del 4,9%, quatre dècimes inferior al registrat el trimestre precedent, fet que suposa un increment de 867.000 llocs de treball equivalents a temps complet en un any.
El nombre d'hores treballades augmenten un 3,7% amb relació al mateix període de l'any passat però és una taxa 3,8 punts inferior a la del primer trimestre del 2022. A més, els llocs equivalents a temps complet creixen un 4,9%, quatre dècimes menys que l'anterior trimestre.
En plena temporada d'estiu, l'ocupació recupera terreny. Segons l'Enquesta de Població Activa (EPA), per primera vegada des del 2008, el nombre d'aturats comptabilitzats ha baixat dels tres milions, i el segon trimestre es van comptabilitzar un total de 20.468.000 treballadors ocupats.