Enlaces accesibilidad
Oci nocturn

El Govern actualitza el protocol d'actuació pels episodis de punxades

  • L'objectiu és reforçar els circuits de prevenció, atenció i denúncia ja existents
  • El protocol destaca el paper del personal dels espais d'oci, el transport públic i l'entorn de la víctima
  • Els Mossos han investigat enguany 9 casos de tràfic d'éssers humans

Per
Barcelona millora la seguretat i l'atenció a les possibles víctimes d'abusos

Les persones que intueixin haver patit una punxada en un local d'oci podran rebre profilaxi per exposició al VIH i se'ls practicaran anàlisis toxicològiques urgents, d'acord amb el nou protocol que ha aprovat el Govern davant d'aquest fenomen.

Els departaments d'Igualtat i Feminismes, Salut i Interior han actualitzat el protocol d'actuació, després que els últims dies els Mossos d'Esquadra han rebut gairebé una vintena de denúncies de persones que asseguren haver estat punxades amb agulles o un objecte punxant quan estaven en zones d'oci. Els últims casos que s'investiguen són un a Salou i un altre a Girona.

Més protecció i augmentar la seguretat

L'objectiu del protocol és donar una resposta "coordinada, integral i eficient a la situació generada arran de la detecció de les punxades". Per això estableix el paper que han de tenir els espais d'oci, el personal de transports públics, l'entorn de les víctimes o qualsevol persona que apreciï un "comportament estrany".

En concret, assenyala que en cas que una dona intueixi haver estat punxada és molt important que s'atengui a les seves sensacions i se li doni tot el suport necessari. També es recomana no tornar a casa sense passar abans per un centre sanitari, fer-ho "com més aviat millor" i "preferiblement acompanyada". La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, s'ha encarregat de difondre a través de les xarxes socials la manera de procedir, tot demanant no fer alarmisme per aquestes situacions.

A Barcelona, la Guàrdia Urbana ha posat en marxa uns cursos dirigits als treballadors del sector de l'oci nocturn perquè aprenguin a tractar i assessorar les possibles víctimes. Només a la capital catalana, enguany han augmentat un 37% les denúncies per agressions o abusos sexuals, sobretot entre el col·lectiu de noies entre 14 i 21 anys.

Atenció ràpida i còmoda

El protocol actualitzat estableix que quan la possible víctima entri en un centre sanitari s'activi el protocol de "punxada accidental" i es valori de forma immediata la necessitat d'administrar la profilaxi postexposició al VIH, cosa que s'ha de dur a terme durant les primeres 72 hores després de l'incident.

El document aprovat pel Govern també estableix que s'han de practicar anàlisis toxicològiques a la víctima "com més aviat millor" i, en el cas que se sospiti d'una agressió sexual, s'activarà el protocol previst per a aquests casos. Si es considera oportú, el centre proporcionarà suport psicològic a les persones afectades, que tenen a la seva disposició -recalca el document- tota la xarxa pública d'atenció a les violències masclistes i LGTBIfòbiques i el telèfon 900 900 120, que està disponible les 24 hores del dia.

De la mateixa manera, el text recull un conjunt de recomanacions per als ens locals i comarcals i per als mitjans de comunicació. Als primers, els demana reforçar les estratègies de prevenció en els espais d’oci, i millorar la coordinació amb tots els agents implicats. Pel que fa als mitjans, es recorda que cal informar sense crear alarma social, respectant el dret a la intimitat de la persona afectada i del seu entorn.

Segons la Generalitat, fins al moment no consta que cap de les persones que ha denunciat punxades hagi estat víctima d'un fet delictiu posteriorment, inclosos actes de violència sexual. El protocol insta els ajuntaments i ens comarcals que reforcin les estratègies de prevenció als espais d'oci i millorin la "coordinació" dels agents implicats, mentre demana als mitjans que informin "sense crear alarma social, respectant el dret a la intimitat de la persona afectada i del seu entorn".