Enlaces accesibilidad
Estalvi energètic

Els comerços, obligats a baixar els aires condicionats

Per
El decret de mesures d'estalvi energètic neix amb certa controvèrsia política

Qui no ha pensat alguna vegada en refugiar-se en un centre comercial quan a l’exterior fa molta calor? A Barcelona, amb les temperatures per sobre dels 32 graus i una humitat del 50 %, trobem molts comerços que segueixen seduint no només als turistes, sinó també als veïns del barri amb onades de fred.

Empreses, comerços, hotels i transport públic hauran d'adaptar la temperatura

Aquestes pràctiques haurien de tenir els dies comptats, si es compleix el pla del Govern, per evitar que la temperatura dels aires condicionats estigui per sota dels 27 graus durant l’estiu a oficines, comerços o al transport públic. En canvi, a l'hivern, la calefacció no podrà superar els 19. Les botigues, a partir d’ara, també hauran de mantenir, a més, les portes tancades i els aparadors apagats a partir de les 10 hores de la nit.

Aires condicionats a 21 graus

La iniciativa suposa un canvi important en alguns establiments. Si posem el peu al carrer, ens trobem moltes botigues de la Rambla de Sabadell on ara tenen sempre l’aire condicionat a 21 graus. Amb aquesta nova mesura l’hauran d’augmentar 5 graus més.

També és el cas de Tous, ubicat al centre comercial Glòries de Barcelona. La temperatura de l'establiment oscil·lava aquest dilluns entorn els 22 graus, molt per sota dels 26 que recomanen els experts i dels 27 que fixa el govern espanyol. En el cas de la calefacció, a l’hivern molts establiments la tenen a 23°, i, per tant, l’hauran d’abaixar 4 graus.

El comerç es resisteix a pujar els aires condicionats | Héctor Marín

Fórmula per atreure compradors

I és que l'aire condicionat a 22 o 23 graus s’ha convertit en un aliat per a moltes botigues que depenen de la campanya d'estiu. Durant els mesos de juliol i agost es converteixen en un reclam important i els ajuden a quadrar els números segons ens explica la Cristina, perruquera i propietària d'una franquícia de Jean Louis David al Poble Nou de Barcelona. Assegura que la seva prioritat és que "el client se senti còmode" dins l'establiment i, quan entren, acostuma a adecuar la temperatura.

Ara bé, quan parlem amb els propietaris, la majoria asseguren que veuen amb bons ulls aquesta nova mesura. Diuen que d’aquesta manera es contribueix a reduir el consum energètic i a lluitar contra el canvi climàtic. Malgrat tot, també veuen complicat aplicar aquestes temperatures al seu establiment, ja que només disposen d’un aire condicionat en tot l’espai i el fet de no tenir portes adaptades fa que marxi l’aire constantment.

Els aparadors, apagats a partir de les 22 h

A partir de les 10 de la nit, els aparadors de les botigues hauran d'estar amb la llum apagada. És una altra de les mesures d'estalvi energètic del Govern de Pedro Sánchez, que s'ha topat amb una majoria detractora. De fet, la presidenta de la Comunitat de Madrid ja ha afirmat en una piulada de Twitter que no apagarà les llums perquè això generaria "inseguretat" i "espanta el turisme".

En aquest sentit, l'Ajuntament de Barcelona dona suport a la limitació i li ha demanat solidaritat a Ayuso. El primer tinent d'alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, ha declarat que "aquells que posin en qüestió les mesures d'estalvi energètic del Govern central, el que fan és negar el canvi climàtic".

El pla estatal d'estalvi energètic no preveu obligacions per als ciutadans, sinó només consells. Un recorregut per botigues i petites oficines com les del districte del Poblenou, sumat a converses amb els seus clients, mostra que la restricció de l'executiu central cala més en els ciutadans que en les administracions i els comerciants.