Enlaces accesibilidad
Protocol

Els Mossos investiguen 23 denúncies per punxades a tot Catalunya. Com has d'actuar si et passa?

  • La darrera punció s'hauria produït aquest dissabte a una noia durant la festa major de Viladamat
  • A Catalunya, de moment, cap de les denúncies ha estat relacionada amb posteriors agressions, abusos sexuals o robatoris
  • Si notes una punxada truca al 112, acudeix ràpidament a un hospital i denuncia els fets

Per
Els Mossos investiguen 23 denúncies per punxades

Els Mossos d'Esquadra ja investiguen 23 denúncies per punxades a tot Catalunya. Una de les últimes a Viladamat, a l'Alt Empordà. Segons l'Ajuntament, la noia era a la festa major i una persona desconeguda l'hauria punxat tot i que els informes clínics detallen que no hi va haver cap submissió química.

Els Mossos investiguen una punció a una noia durant la festa major de Viladamat | Joan Sisquella

Normalment, les víctimes d'aquesta mena d'atacs solen donar positiu en drogues, alcohol, ansiolítics o fàrmacs sedants; tanmateix, en aquest nou mètode això no succeeix. Els experts alerten que encara que no apareguin aquestes substàncies en sang, això no vol dir que no hagin estat. Algunes desapareixen molt ràpidament de l'organisme.

El químic que utilitzen deprimeix el sistema nerviós central, altera el nivell de consciència i aconsegueix deixar a la víctima sense voluntat i sense capacitat de resposta pròpia. Les substàncies més usades serien la ketamina, les benzodiazepines i l'èxtasi líquid.

Cap cas d'agressió

A Espanya, segons l'Institut Nacional de Toxicologia una de cada tres violacions es produeix per submissió química. A Catalunya, però, de moment, cap de les denúncies ha estat relacionada amb posteriors agressions o abusos sexuals ni amb robatoris, si bé generen ansietat i preocupació i hi ha "un element de gènere", ja que les víctimes són majoritàriament dones.

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, demana tranquil·litat davant l'augment de denúncies i assegura que ara, després de l'entrada en funcionament aquest cap de setmana d'un protocol d'acompanyament a les víctimes, "tothom sap com actuar". A més, Verge ha demanat no generar "alarma social", ja que fins ara no s'ha registrat cap fet delictiu vinculat a una punxada.

Com actuar si noto una punxada?

  1. Si notes una punxada al braç o a la cama: has d'avisar ràpidament a les persones amb les quals estàs per a no estar sol en cap moment i quedar protegit. Recordem que en qüestió de minuts la substància et pot deixar inconscient i aquest temps és vital per demanar ajuda.
  2. Trucar al 112. Avisar al porter de la discoteca i acudir com més aviat millor a un hospital. Contra més ràpidament s'arribi a l'hospital, més probabilitats n'hi ha que detectin quina substància t'han inoculat. A més, s'haurà de valorar l'activació del protocol de profilaxi postexposició a VIH, una intervenció que cal realitzar durant les primeres 72 hores posteriors a la punxada.
  3. A l'hospital és convenient demanar l'informe i denunciar immediatament davant les autoritats.