Enlaces accesibilidad
Sequera extrema

Pobles de Catalunya amb talls d'aigua i cubes abastint-los

Per
Les reserves hídriques continuen baixant

Les reserves hídriques continuen baixant. Els embassaments de les conques internes estan al 43% i tenim la meitat de reserves d'aigua que l'estiu passat. A la Conca de l'Ebre els pantans també han baixat el seu nivell d'aigua, passant d'un 48% a un 46%. La Generalitat descarta, de moment, aplicar mesures extraordinàries.

Pobles tallen l'aigua

Alguns pobles ja noten la sequera extrema en el seu dia a dia. Una trentena de municipis de Catalunya depenen de la pluviometria.  A Vilanova de Meià, a la Noguera, ja apliquen restriccions. Han començat aquesta nit. De les 23 h a les 8 del matí no ha sortit aigua de les aixetes. Ha arribat gent al poble, que té una segona residència, i s'està consumint més del que tenien previst.

Alguns municipis de la Conca de Barberà també ho han fet i a les Garrigues s'han fet arribar cisternes d'aigua de manera preventiva. La manca d'aigua és un problema que hi ha a molts municipis que se subministren de pous. A les Borges del Camp, per exemple, fan una campanya perquè els veïns redueixin el consum, però no sempre hi ha resultats.

Tot això fa que la crida a estalviar aigua sigui cada cop més sentida.

La verema avançada a juliol per la sequera

Ni els més vells recorden al Penedès que una verema comencés a finals de juliol. Enguany, la forta sequera ha obligat també diversos cellers del Penedès a començar a recollir el raïm ja madur. Cellers com Gramona (Sant Sadurní d'Anoia), Albet i Noya (Subirats), Torre del Veguer (Sant Pere de Ribes) i Ca n'Estella (Sant Esteve Sesrovires) ja tenen l'engranatge de la verema en ple funcionament.

"És la collita que ha començat més aviat de tota la història de la DO", assegura el director del Consell Regulador de la DO Penedès, Francesc Olivella, que ho atribueix directament als efectes del canvi climàtic.