Enlaces accesibilidad
Estalvi energètic

Els comerços més grans es resisteixen a pujar la temperatura

Per
Els grans establiments segueixen per sota dels 27 graus

En menys d'una setmana entraran en vigor les mesures aprovades pel govern central per a impulsar l'estalvi energètic. De moment, el compliment a peu de carrer es força desigual. Són novetats que veuen amb bons ulls les administracions, però que qüestionen alguns comerciants.

Els grans establiments no han donat l'ordre

Les botigues més petites ja han començat a posar l’aire condicionat a 27 graus, tot i que adverteixen que “comencen a notar la calor que suposa pujar la temperatura i preferirien poder posar-lo a 25 graus”. En canvi, les grans marques encara no han donat l’ordre als seus empleats, que asseguren que “tot el que sabem és a través de les notícies”.

A més, a partir de la setmana vinent hauran de comptar amb termòmetres que informin de la temperatura i la humitat de l'interior. Algunes grans botigues ja tenen panells que indiquen la calor que fa a l’interior i on es pot comprovar, de moment, que el termòstat encara està a 23 graus. De moment, tampoc es compleix el requisit de disposar de sistemes de tancament automàtic de portes per a mantenir la temperatura del local.

Incomoditat de la patronal del sector

Foment del Treball veu bé les mesures d’estalvi tot i que recorda que “la humitat de Barcelona no és la mateixa que a altres indrets de l’Estat”. PimeComerç ha demanat que les mesures d'eficiència energètica siguin temporals i adverteix de les "disfuncions" relacionades amb les particularitats de cada negoci.

En canvi, l’associació Barcelona Oberta i Amics del Passeig de Gràcia es mostren totalment en contra perquè no s'ha dialogat prou amb el sectorBarcelona Comerç considera, en la mateixa línia, que són mesures "precipitades". "Poden arribar a incomodar els clients" a algunes botigues de roba on el producte "pot acabar suat", ha advertit el seu president, Salva Vendrell, en declaracions a l'ACN.

Empreses, comerços, hotels i transport públic hauran d'adaptar la temperatura

Les excepcions i les sancions

Hi ha però algunes excepcions. Els hospitals, els centres educatius i les perruqueries, queden exemptes d'aquest topall de temperatures. Pel que fa al transport públic, el límit de 27 graus a l'estiu i 19 a l'hivern s'haurà d'aplicar a les estacions o andanes, però no serà obligatori a l'interior dels vehicles. I en el cas de les habitacions dels hotels, els usuaris podran limitar ells mateixos la temperatura.

Una altra de les mesures principals d'aquest decret llei del govern és l'obligatorietat d'apagar el llum dels aparadors a partir de les 10 de la nit, així com la il·luminació dels edificis públics quan no estiguin en servei.

L'incompliment d'aquestes mesures poden anar des dels 60.000 euros en cas d'infraccions lleus, fins als 100 milions d'euros en cas de ser-ne greus.