Enlaces accesibilidad
Entrevista

Eulàlia Reguant: "El Govern és el que ha de canviar de polítiques econòmiques"

Per
La CUP gira l'esquena a negociar els pressupostos del 2023

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha deixat clares les seves intencions d'aprovar els pressupostos amb la CUP i els comuns. Els cupaires, que van donar l’esquena als comptes del 2022, semblen estar disposats a repetir la seva negativa si el Govern no recondueix les seves polítiques. Els comuns, en canvi, mantenen "la mà estesa", d’entrada.

La mateixa resposta de la CUP que el 2022

La diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, considera que la crida llançada aquest dimarts pel president de la Generalitat per aprovar uns “pressupostos de xoc” amb la mateixa majoria que va servir per investir-lo “és mera retòrica”. “Uns comptes que reprodueixin els de 2022 ja tenen clara la nostra resposta: la mateixa resposta que vam donar el 2022”, adverteix. Si el Govern no abandona el que titllen de “lògiques sociovergents”, els cupaires tornen a mantenir el seu no als comptes.

No adaptar-se a les polítiques del Govern

En declaracions a Ràdio 4, Reguant ha lamentat que “la pràctica del Govern durant aquest any de legislatura ha estat pactar les coses centrals amb PSC i comuns”. “Sempre hem dit que utilitzen la retòrica dels socis preferents, però els socis sempre són el PSC i comuns”, assegura la diputada de la CUP. Reguant avisa, en aquest sentit, que “nosaltres mantenim que qui ha de canviar les polítiques és el Govern i no nosaltres adaptar-nos a les seves polítiques".

Les lògiques sociovergents

Pels cuparies, Aragonès “ha de decidir si vol donar resposta a la crisi socioeconòmica o maquillar una mica i continuar com fins ara”. “A més a més, els grans projectes que planteja el Govern no deixen de ser reproducció del de sempre, com els JJOO”, afegeix, alhora que adverteix que “no és qüestió de línies vermelles”, sinó que “el Govern ha d’explicar que vol fer i quin és el seu projecte de transformació, perquè ara veiem més del mateix i les lògiques sociovergents de tota la vida".

Els comuns volen negociar amb més temps

Els comuns, interpel·lats també pel President, si estan disposats, en canvi, a negociar. Ara bé, demanen més temps que l'any passat. El diputat Lucas Ferro, en declaracions a Ràdio 4, ha advertit que la seva línia vermella és que “en moments de dificultats s’han de tenir pressupostos expansius i que ajudin als més afectats per la situació de crisi”. Els comuns entenen que hi ha marge per fer-ho i no es tanquen a negociar-ho en el trimestre que hi ha per davant per poder tenir una negociació més a fons per discutir els temes centrals”.

Ferro també ha advertit que “no es pot repetir el que va passar l’any passat, perquè no es pot negociar a dues setmanes vista i una vegada els comptes ja han entrat al Parlament”. “Sempre hem tingut la mà estesa. Decidirem en els pròxims dies la decisió i anirem treballant la nostra proposta de pressupostos”, ha afegit el diputat dels comuns.

De moment, el conseller d'Economia, Jaume Giró, ha mantingut una trobada protocolaria amb tots els grups, excepte Vox.