Enlaces accesibilidad
Proliferació de casos

Mossos de paisà controlen les punxades a l'interior de les discoteques

  • Els agents entren als establiments d'oci nocturn per vigilar les agressions dels possibles autors
  • La ministra de Justícia, Pilar Llop, adverteix que espot incórrer en un delicte de lesions amb agreujant de gènere

Per
Mossos de paisà vigilen possibles punxades dins les discoteques

Agents dels Mossos d'Esquadra entren a les discoteques catalanes vestits de paisà per controlar possibles punxades als establiments d'oci nocturn. És una de les mesures utilitzades per la policia catalana per esclarir el mòbil i evitar nous casos.

Els Mossos han explicat que la presència d'agents de paisà en discoteques és una actuació habitual i que, arran de les punxades, han augmentat el nivell d'atenció tant dins com fora de les sales de festa. Albert Palacio, del sindicat de Mossos USPAC, ha explicat a Ràdio 4 que quan accedeixen als establiments "el primer que fem és avisar als responsables dels establiments perquè estiguin atents".

Evitar un efecte crida

"El més recomanable quan notem una punxada o ens trobem malament és dirigir-se amb un amic als encarregats de seguretat de les discoteques per alertar", afegeix. Palacio alerta d'un efecte crida perillós i recorda que els qui efectuïn aquesta pràctica poden incórrer una sèrie de delictes. A més recomanen continuar alerta amb la submissió química introduïda als gots, que continua sent molt alta.

Des de la patronal de l'oci nocturn, FECAVEM, el seu president, Joaquim Boadas, recorda que tot el que siguin mesures de prevenció als locals ajuden, crida a la calma, però diu que "no s'ha d'abaixar la guàrdia".

Lesions amb agreujant de gènere

La ministra de Justícia, Pilar Llop, ha assegurat a TVE que aquest tipus d'accions poden suposar un delicte de lesions amb agreujant de gènere. Llop ha avançat que el Govern intenta conèixer la intenció que hi ha darrere per poder establir els protocols perquè "no quedin impunes". La ministra adverteix que es tracta de fets greus perquè a la pràctica suposa "expulsar-nos dels espais de diversió".

En el mateix sentit, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha cridat els homes a sentir-se interpel·lats també, i a sentir-se "responsables" perquè aquest tipus d'accions "no es repeteixin".

Les denúncies no paren de créixer

Els Mossos d'Esquadra investiguen ja almenys 23 denúncies per punxades a tot Catalunya. Una de les últimes a Viladamat, a l'Alt Empordà. Segons l'Ajuntament, la noia era a la festa major i una persona desconeguda l'hauria punxat tot i que els informes clínics detallen que no hi va haver cap submissió química.

Els Mossos investiguen una punció a una noia durant la festa major de Viladamat | Joan Sisquella

Normalment, les víctimes d'aquesta mena d'atacs solen donar positiu en drogues, alcohol, ansiolítics o fàrmacs sedants; tanmateix, en aquest nou mètode això no succeeix. Els experts alerten que encara que no apareguin aquestes substàncies en sang, això no vol dir que no hagin estat. Algunes desapareixen molt ràpidament de l'organisme.

El químic que utilitzen deprimeix el sistema nerviós central, altera el nivell de consciència i aconsegueix deixar a la víctima sense voluntat i sense capacitat de resposta pròpia. Les substàncies més usades serien la ketamina, les benzodiazepines i l'èxtasi líquid.