Les reserves d'aigua a Catalunya, en situació límit
- A les comarques centrals, gestionades per l'Agència Catalana de l'Aigua, ja s'apliquen restriccions
- Les comarques de l'oest, gestionades per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, estan en fase d'emergència
- A l'AMB, Collboni afirma a TVE que no hi ha previstes restriccions en el consum d'aigua per persona
La sequera és forta a tot Catalunya. A les comarques centrals, gestionades per l'Agència Catalana de l'Aigua, ja s'apliquen restriccions, a l'espera de si cal incrementar-les o no a partir de setembre. Les comarques de l'oest, regades pel riu Segre i Ebre, i gestionades per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, estan en fase d'emergència.
I és que el riu Segre se subministra dels pantans d'Oliana i Rialb, que es troben en un 20% de la seva capacitat. Feia 15 anys que no estaven en un nivell tan baix.
L'oest de Catalunya, en situació d'emergència
El riu Segre està en situació d'emergència. S'abasteix dels pantans d'Oliana i Rialb que es troben en un 20% de la seva capacitat. Feia 15 anys que no estaven tan buits. Tot i això, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, que gestiona aquests cabals, no preveu restriccions en el subministrament d'aigua de boca.
Des de la primavera, la CHE pacta amb les comunitats de regants les limitacions per l'aigua de reg. A les comarques de Lleida, la CHE tampoc té previst reduir els cabals d'aigua que atorga els ajuntaments. Per la qual cosa, seran els mateixos municipis els que decidiran si deixen de regar els jardins o tanquen fonts.
Comarques centrals: es limitarà l'aigua
A la resta de Catalunya, on l'aigua la gestiona l'Agència Catalana de l'Aigua, les previsions indiquen que si no plou, es limitarà el consum d'aigua per persona a partir del setembre.
En el cas de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, el primer tinent d'alcalde Jaume Collboni ha afirmat a TVE que no hi ha previstes restriccions en el consum d'aigua per persona. Per la qual cosa, plogui o no a l'agost, tot indica que l'aixeta de casa no es veurà afectada.
El Priorat, en guerra pel Siurana
La sequera ha revifat la guerra de l'aigua entre els pobles del Priorat, que s'abasteixen del pantà de Siurana i els regants del pantà de Riudecanyes, al Baix Camp. Les reserves a Siurana són per sota del 10 %. Tot i això, ara trasbalsen aigua al de Riudecanyes, que està al 37%. Els ajuntaments afectats demanen que això s'aturi perquè temen quedar-se sense aigua de boca.
Els regants de Riudecanyes alerten que si no els arriba més aigua, tindran pèrdues a les collites. L'acord d'aquest trasbalsament té quasi un segle i des d'aleshores no s'ha canviat per una concessió de drets als agricultors que van ajuda a construir Siurana.
L'Agència Catalana de l'Aigua diu que invertirà un milió d'euros en millorar una infraestructura que garanteix el subministrament d'aigua als quatre municipis del Priorat més dependents de Siurana: Poboleda, Torroja, Porrera i Gratallops.