Enlaces accesibilidad
Punxades

Més precaucions i vigilància a l'hora de sortir de festa

  • Fins ara cap de les denúncies ha pogut relacionar-se amb posteriors agressions, abusos sexuals o robatoris
  • Si notes una punxada truca al 112, ves ràpidament a un hospital i denuncia els fets

Per
Reforcen la vigilància a l'entorn dels locals d'oci

Preocupació per la vintena de casos de punxades que s'han registrat a Catalunya. La principal hipòtesi és que es tractaria d'una nova forma de submissió química tot i que, de moment no s'han pogut detectar drogues a les víctimes ni s'ha denunciat cap agressió sexual que hi estigui relacionada. Tot i això, els cossos de seguretat estan en alerta i han reforçat la vigilància als locals d'oci.

L'objectiu és identificar a l'agressor el més aviat possible. Per això agents de paisà dels Mossos d'Esquadra ja vigilen dins els locals. Una vigilància que els sindicats demanen reforçar. En plena temporada turística, al carrer, hi ha municipis que només tenen una patrulla de seguretat ciutadana de nit. I la incertesa del per què de les punxades també dificulta l'actuació policial.

Degoteig de casos

Els Mossos d'Esquadra investiguen més d'una vintena de casos de punxades a tot Catalunya. Normalment, les víctimes d'aquesta mena d'atacs solen donar positiu en drogues, alcohol, ansiolítics o fàrmacs sedants; tanmateix, en aquest nou mètode això no succeeix. Els experts alerten que encara que no apareguin aquestes substàncies en sang, això no vol dir que no hagin estat. Algunes desapareixen molt ràpidament de l'organisme.

Els Mossos investiguen una punció a una noia durant la festa major de Viladamat | Joan Sisquella

El químic que utilitzen deprimeix el sistema nerviós central, altera el nivell de consciència i aconsegueix deixar a la víctima sense voluntat i sense capacitat de resposta pròpia. Les substàncies més usades serien la ketamina, les benzodiazepines i l'èxtasi líquid.

Cap cas d'agressió

A Espanya, segons l'Institut Nacional de Toxicologia una de cada tres violacions es produeix per submissió química. A Catalunya, però, de moment, cap de les denúncies ha estat relacionada amb posteriors agressions o abusos sexuals ni amb robatoris, si bé generen ansietat i preocupació i hi ha "un element de gènere", ja que les víctimes són majoritàriament dones.

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, demana tranquil·litat davant l'augment de denúncies i assegura que ara, després de l'entrada en funcionament aquest cap de setmana d'un protocol d'acompanyament a les víctimes, "tothom sap com actuar". A més, Verge ha demanat no generar "alarma social", ja que fins ara no s'ha registrat cap fet delictiu vinculat a una punxada.

Com actuar si notes una punxada?

  1. Si notes una punxada al braç o a la cama: has d'avisar ràpidament a les persones amb les quals estàs per a no estar sol en cap moment i quedar protegit. Recordem que en qüestió de minuts la substància et pot deixar inconscient i aquest temps és vital per demanar ajuda.
  2. Trucar al 112. Avisar al porter de la discoteca i acudir com més aviat millor a un hospital. Contra més ràpidament s'arribi a l'hospital, més probabilitats n'hi ha que detectin quina substància t'han inoculat. A més, s'haurà de valorar l'activació del protocol de profilaxi postexposició a VIH, una intervenció que cal realitzar durant les primeres 72 hores posteriors a la punxada.
  3. A l'hospital és convenient demanar l'informe i denunciar immediatament davant les autoritats.