Les reserves d'aigua continuen al límit
- Les precipitacions d'aquest cap de setmana no són suficients per omplir els pantans de forma important
- Els embassaments de les conques internes estan de mitjana a un 40% de capacitat
- Alguns municipis ja apliquen restriccions però Barcelona no preveu fer-ho de moment
Les tempestes dels últims dies no són suficients per revertir la situació de sequera que vivim, amb els principals pantans del país al voltant del 40% de capacitat. Només els embassaments de la demarcació de Tarragona disposen d'un bon nivell de reserves (80%) i la situació és diametralment oposada a la que teníem fa només un any, quan els pantants de les conques internes estaven a un 70% de capacitat.
Des de la Generalitat s'ha descartat fins al moment aplicar restriccions generalitzades en el consum d'aigua de boca però sí que ja s'han començat a impulsar algunes mesures per estalviar aigua en usos considerats no imprescindibles, com el reg o per omplir piscines.
El sector agrari veu amb preocupació els mesos que venen. A les afectacions per les gelades i pedregades, i els efectes de l'encariment dels combustibles, ara s'ha d'afegir la incertesa que suposa no saber si tindran prou aigua per abastir els conreus.
Poca aigua i mal repartida
A les comarques de la Catalunya Central, i als embassaments de les conques internes que gestiona l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), ja s'apliquen restriccions, a l'espera de si cal incrementar-les o no a partir de setembre. Si no plou de manera continuada aviat, s'haurà de limitar el consum d'aigua per persona a partir del setembre.
En el cas de l'àrea metropolitana de Barcelona, grans ajuntaments com el de Barcelona no tenen previst de moment implantar mesures extraordinàries. El primer tinent d'alcalde, Jaume Collboni, ha explicat a TVE que no hi haurà restriccions en el consum d'aigua de boca durant aquest mes, i en funció del que passi les pròximes setmanes s'avaluarà la situació de cara al setembre.
La situació a les comarques de l'oest, regades pels rius Segre i Ebre, i gestionades per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, la situació es millor però estan en fase d'emergència. Pantans com els d'Oliana i Rialb recullen l'aigua del riu Segre, i a hores d'ara cap dels dos es troba per damunt del 20% de capacitat. Feia 15 anys que no estaven en un nivell tan baix.
Tot i això, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), que gestiona aquests cabals, tampoc preveu restriccions en el subministrament d'aigua de boca a curt termini.
Des de la primavera, la CHE pacta amb les comunitats de regants les limitacions per l'aigua de reg. I de fet, a les comarques de Lleida no temen encara que s'hagin de reduir els cabals d'aigua que tenen assignats els ajuntaments. Per aquest motiu correspon als mateixos municipis decidir si deixen de regar els jardins o tanquen fonts.
El Priorat, en guerra pel Siurana
La sequera ha revifat la guerra de l'aigua entre els pobles del Priorat, que s'abasteixen del pantà de Siurana i els regants del pantà de Riudecanyes, al Baix Camp. Les reserves a Siurana estan per sota del 10 %. Tot i això, ara trasbalsen aigua al de Riudecanyes, que està al 37%. Els ajuntaments afectats demanen que això s'aturi perquè temen quedar-se sense aigua de boca.
Els regants de Riudecanyes alerten que si no els arriba més aigua, tindran pèrdues a les collites. L'acord d'aquest trasbalsament té quasi un segle i des d'aleshores no s'ha canviat per una concessió de drets als agricultors que van ajuda a construir Siurana.
L'Agència Catalana de l'Aigua diu que invertirà un milió d'euros en millorar una infraestructura que garanteix el subministrament d'aigua als quatre municipis del Priorat més dependents de Siurana: Poboleda, Torroja, Porrera i Gratallops.