Enlaces accesibilidad
Inseguretat jurídica

El Govern demana posposar el pla d'estalvi

  • El secretari d’Empresa assegura que el pla d'estalvi energètic genera "inseguretat jurídica"
  • Albert Castellanos adverteix de les imprecisions del decret i reclama més recursos a la reunió amb Transició Ecològica
  • Teresa Ribera rebutja ajornar el pla i recorda que el decret es començarà a aplicar dimecres

Per
Transició Ecològica rebutja ajornar el pla energètic

El Govern veu imprecisions i “inseguretat jurídica” en el pla d’estalvi energètic que la Moncloa pretén implementar aquesta mateixa setmana. D’aquí que el secretari d'Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos, hagi plantejat en la reunió telemàtica que ha mantingut amb la ministra de Transició Energètica, Teresa Ribera, la necessitat d'endarrerir la seva entrada en vigor. En acabar ha assegurat que "ha estat una perdua de temps" perquè "no ha servit per aclarir els dubtes".

Ribera ha rebutjat endarrerir l'entrada en vigor del decret previst per aquest mateix dimecres, però ha reconegut la necessitat d'acompanyar els sectors més afectats tal com li ha traslladat la mateixa Generalitat.

La Conferència Sectorial d'Energia ha analitzat aquest dilluns al costat dels màxims responsables autonòmics de les àrees d'Energia, Turisme i Comerç els detalls del reial decret llei de mesures de sostenibilitat, estalvi i eficiència energètica aprovat dilluns passat pel Consell de Ministres. En el cas de la Generalitat, ha decidit no enviar el titular d'Empresa, Roger Torrent.

Empreses, comerços, hotels i transport públic hauran d'adaptar la temperatura

Inseguretats jurídiques i manca de recursos

Castellanos, en declaracions a Catalunya Ràdio, ha deixat clar poc abans de mantenir la reunió, que el Govern comparteix els objectius del Govern central contra l'emergència climàtica, però no els "convenç la forma en la qual s'ha aprovat el reial decret", perquè segons ell ha tingut molt poc consens i diàleg. "No queda clar en el redactat quins mitjans hi ha per garantir-ne el compliment, ni tampoc quin és el règim sancionador", ha defensat Castellanos

Tampoc queda clar a parer seu el paper que ha de tenir la Generalitat en l'aplicació de les mesures. Castellanos ha defensat a la reunió la necessitat que el Govern central destini recursos addicionals per al seu compliment.

5 territoris demanen retirar el decret

Davant l'oposició d'Andalusia, Castella i Lleó, Madrid, Galícia i Múrcia, que han reclamat directament la retirada del pla, el president del Govern, Pedro Sánchez, ha fet una crida a la unitat, a la responsabilitat i a la solidaritat. Sánchez assegura que abans de donar llum verda al decret van consultar-ho amb el sector privat i amb les comunitats autònomes, tot i que les governades pel PP ho neguen.

El vicesecretari dels populars Miguel Tellado ha qualificat el decret d'improvisació. Mentrestant, la Comunitat de Madrid ha dit que si no retiren el decret el recorreran al Tribunal Constitucional perquè consideren que envaeix les seves competències.