Cau la collita de poma a Catalunya per les gelades d'abril
- Les gelades de principis d'abril han afectat greument la collita de poma a Catalunya
- Lleida perd gairebé la meitat de la collita d'aquesta fruita
- A Girona, la producció baixarà un 13%, però la poma serà més dolça per la calor
Les gelades de principis d'abril han afectat greument la collita de poma a Catalunya. El grup fruiter lleidatà, Nufri, estima que produirà un 45% menys d'aquesta fruita a les comarques lleidatanes. Tot i això, espera que la producció de 35 milions de quilos que té a Sòria pugui compensar aquesta davallada. A Girona, els productors preveuen recollir 88.500 tones de poma, un 13% menys que el 2021.
Lleida perd gairebé la meitat de la collita de poma
El grup fruiter de Lleida, Nufri, preveu assolir aquesta campanya una producció de 70 milions de quilos de poma, el que suposa un 45% menys d'aquesta fruita a les comarques lleidatanes. El principal motiu d'aquesta davallada són les gelades de principis d'abril, que van afectar a gran part de la collita de fruita de Catalunya.
Tot i això, Nufri confia compensar, en part, aquesta davallada amb la poma que produirà a la finca de la Rasa, a Sòria, que enguany s'aproximarà a la plena producció. El director de producció i comerç de Nufri, Ignasi Argilés, ha instat la distribució a "garantir la renda de les famílies vinculades al sector agrícola, amb uns preus dignes que esmorteeixin els exagerats augments dels costos de producció i logística".
La poma de Girona, més dolça i amb menys color
Els productors de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona preveuen recollir 88.500 tones d'aquesta fruita, el que suposa un 13% menys que el 2021 quan es va assolir una producció rècord amb 101.750 tones. Malgrat això, la collita d'aquest any serà una de les tres més altes de l'última dècada i tindrà "molt bona qualitat".
Les onades de calor d'aquest estiu estan avançant els processos de maduració de la fruita. En aquest sentit, les pomes d'aquest any seran més dolces, però també més petites i amb falta de color en algunes varietats de poma. El president de Poma de Girona, Jaume Armengol, afirma que tot i les difícils condicions climàtiques, la feina feta durant els últims anys pels productors adaptant les qualitats i adoptant mesures està donant "els seus fruits".
De les quatre veritats que es cultiven a Girona, la Golden encapçalarà, novament, la producció (28.310 tones), seguida de la Gala (20.940 tones), la Granny Smith (13.430 tones) i les varietats vermelles (7.670 tones). Altres varietats com la Fuji (8.530) i la Cripps Pink (7.450 tones) també es cultiven a Girona.