Enlaces accesibilidad
Molts dubtes

Sense marge per aplicar el decret d'estalvi energètic

Per
Només el 30% dels establiments compleix el pla d'estalvi enegètic

La majoria d’establiments comercials i fins i tot entitats públiques s’han afanyat fins a darrera hora per poder aplicar les mesures del decret d'estalvi energètic. S’estima que només un 30% dels comerços haurà aconseguit tenir-ho tot a punt per poder complir la normativa.

El text aprovat pel govern inclou topalls a la temperatura o l'hora per apagar els aparadors. Un decret que ha aixecat molta polseguera política, però que també ha generat, i genera encara, molts dubtes entre els qui ha d'aplicar-se com els comerços o restaurants. De moment, des de Madrid s’admet que la voluntat és no aplicar el règim sancionador sinó fomentar la conscienciació.

Les queixes dels comerciants

Des de l'Associació de comerciant Barcelona Oberta, Núria Aparicio, exposa que el decret no té en compte les particularitats de cadascun dels establiments. Per exemple no és el mateix un restaurant que una floristeria o una botiga amb productes congelats, on la cadena de fred és tan important. Aparicio també lamenta que complir amb l'exigència de tenir portes automàtiques per mantenir la climatització és una inversió que molts negocis no es poden permetre.

Els comerços critiquen el poc temps per complir el decret energètic | Àlex Cabrera

Un altre sector molt crític són els gimnasos, ja que asseguren que fer esport d'alta intensitat a 27 graus és perjudicial fins i tot per a la salut. Creuen que la inseguretat jurídica és molt gran, segons Yolanda Latorre, gerent de l'Associació d’empreses de clubs catalans de fitness. Per aquest motiu reclamen noves trobades amb l'administració per resoldre més dubtes.

Tortosa s’estalvia un 60% en llum

Enmig dels dubtes del sector, el debat polític, la pregunta és sí realment aquestes mesures ens ajudaran a estalviar energia i a complir amb la reducció del 7% al qual es va comprometre amb Europa.

Segons els experts en energia, des de l'àmbit privat bona part de l'estalvi vindrà de la part de climatització i no de la il·luminació. En tot cas, en el cas de l’administració pública, l’estalvi en l’enllumenat públic sí que pot ser important, com demostra el cas de l’Ajuntament de Tortosa, on calculen que han rebaixat la factura fins en un 60% gràcies a l’extensió de la tecnologia LED per tota la ciutat.

Tortosa renova l'enllumenat per complir amb el decret energètic | Pilar Ribas

Sense suport parlamentari

El govern espanyol espera poder convalidar el decret de mesures d'estalvi energètic al Congrés dels diputats a finals d'aquest mes. De moment, no té els suports, tenint en compte que el PP ha amenaçat en portar-lo al Constitucional. Els partits catalans, per ara, no estan d'acord amb les formes i retreuen a La Moncloa "haver-se precipitat". Una postura que coincideix amb els retrets d'Empresa després de la reunió d'aquest dilluns amb Transició Ecològica.

Fonts d'ERC asseguren a Ràdio 4 que les mesures són “insuficients i deficients”, mentre que Junts retreu que s’hagin fet “des de la centralitat” de Madrid i demana que Catalunya disposi del seu propi pla d'estalvi energètic. Els republicans, que formen part de la majoria d'investidura, demanen “concreció, consens i interlocució”. Lamenten que no s'accepti una pròrroga com demanaven des de la Generalitat.

Una de les opcions, és que el decret llei sigui tramitat com a projecte de llei perquè els grups puguin introduir les seves propostes. Des de l'executiu central, el ministre de cultura, Miquel Iceta, no ho contempla i en declaracions a RNE apel·la al “sentit comú”.