Enlaces accesibilidad
Primeres hores

La calor i les queixes marquen l'arrencada de l'estalvi energètic

  • Els comerciants demanen tenir en compte les característiques de cada negoci a l’hora de sancionar
  • Alguns establiments pengen cartells indicant els 25 graus que marca la normativa laboral
  • La majoria d’aparadors del Passeig de Gràcia apaguen les llums durant la nit

Per
Els comerciants demanen més flexibilitat per aplicar les mesures d'estalvi

La sensació de calor s’ha fet notar més a la majoria d’establiments que des d’aquesta passada mitjanit han hagut d’adaptar a correcuita els seus termòstats per no baixar dels 27 graus, tal com marca el decret d’estalvi energètic. Els comerciants reclamen que es tingui en compte les característiques de cada negoci a l’hora d’aplicar les possibles sancions, per bé que des del ministeri de Transició Ecològica ja s’ha avançat que seran “flexibles”.

La majoria dels comerços encara no compleix amb l'estalvi | ÀLEX CABRERA

Reclamen ajudes per adaptar les portes

La majoria de comerços i restaurants coneixen que el pla del Govern fixa un topall de temperatura, però pocs ho compleixen durant les primeres hores d'aplicació de les mesures. Cada negoci té la seva singularitat. Els que treballen amb producte fresc asseguren que tenen el termòstat programat als 24 graus perquè no se'ls faci malbé el menjar.

Les queixes marquen les primeres hores del pla d'estalvi energètic | ÀLEX CABRERA

Altres botigues que no tenen portes automàtiques lamenten que la inversió necessària per adaptar-se els suposa la ruïna. En aquest sentit, els comerciants també han reclamat ajudes per poder condicionar els locals, tot i que tenen marge fins al setembre per fer-ho. També hi ha establiments que han situat directament cartells a la porta alertant que a l'interior la temperatura és de 25 graus d'acord amb el que estableix la normativa laboral. 

On més queixes hi ha hagut per part dels usuaris ha estat a les estacions de tren i a les andanes del metro on la majoria asseguren que "fa molta calor" i critíquen que la temperatura està molt per sobre dels 27 graus quan hi ha molta gent.

Aparadors apagats al Passeig de Gràcia

Aquesta passada mitjanit, també s’han apagat molts dels aparadors del Passeig de Gràcia de Barcelona d’establiments emblemàtics. Pels petits comerciants la mesura no és un problema perquè en la majoria de casos ja ho feien.

Aquesta mesura no s’aplica, en canvi, als monuments, per bé que alguns com la Pedrera fa ja prop d’una dècada que apaguen les llums quan arriba la nit. En canvi, al davant, la Casa Batlló sí que ha deixat els llums encesos.

Alguns aparadors del Passeig de Gràcia no han apagat les llums dels aparadors

Alguns aparadors del Passeig de Gràcia no han apagat les llums dels aparadors RTVE

Només un 30% preparats

L'associació Barcelona Oberta estima que durant aquest primer dia d’aplicació només 30% dels establiments han arribat a temps. L' adaptació temperatures és molt difícil de suportar especialment a negocis com els forns de pa on reconeixen que noten molt la calor. A les grans superfícies és on menys es compleix la normativa i on, en la majoria de casos, les portes segueixen totalment obertes, tot i ser automàtiques.

Se salven de les mesures els centres sanitaris i de formació. També podran seguir com fins ara els gimnasos, les bugaderies i les perruqueries. Sobre les sancions, alguns comerciants asseguren que si els arriben les multes les pensen recorrer perquè no han tingut prou temps per adaptar-se.