Enlaces accesibilidad
Collita morta

Els musclos i les orades s'ofeguen per l'escalfament del mar

  • Les altes temperatures de l'aigua provoquen la mort del 90% de la collita de musclos
  • Els científics alerten de la reducció de l’oxigen amb temperatures per sobre dels 25 graus
  • L'aigua del mar està entre 3 i 5 graus més calenta

Per
Es perd una quarta part de la collita de musclos del Delta

Les muscleres del Delta de l'Ebre registren la pitjor collita en dècades. El motiu: les altes temperatures de la badia del Fangar que han mort gairebé una quarta part de la collita. A les piscifactories d'orades i llobarros també estan preocupats.

El 90% de la collita de musclos morta

Les altes temperatures també han afectat la collita de musclos, al Delta de l'Ebre. Han mort gairebé una quarta part dels 4 milions que es recullen cada any entre l'abril i l'agost. Els productors demanen la col·laboració de les administracions per refredar l'aigua marina.

El Ramon és productor de musclos a la badia del Fangar i ens explica que “des de fa dues setmanes pràcticament el 90% de la collita està morta”. Diu que “és per l'escalfament de l'aigua”.

Les altes temperatures redueix dràsticament la collita de músclos del Delta

Les altes temperatures redueix dràsticament la collita de músclos del Delta RTVE

Hi ha tres factors que incideixen, com que la temperatura de l'aigua ha superat els 28 graus i ara arriba als 30. D’aquesta manera “baixa el nivell d’oxigen i els musclos no poden respirar”. I també incideix que la tramuntana del Perelló ja no bufa per remoure l'aigua. I per rematar-ho “la bocana de la badia s'ha tancat i no entren les corrents marines més fredes”.

Baixa el nivell d’oxigen a l’aigua

L’investigador de l’Institut de Ciències del Mar, Joaquin Garrabau, confirma “aquest augment de la temperatura està relacionat amb la disminució de la concentració d'oxigen que pot provocar la mort dels mol·luscos”. “És com si als boscos hi desapareguessin els arbres”, afegeix Garrabau.

Per la seva banda, Carles Fernández, portaveu de la Federació de Productors de Musclos del Delta, ens explica que estan en “converses amb les administracions perquè es treguin les muntanyes de sorra que els temporals han acumulat davant la bocana de la badia”. I és que aquesta “ha passat de tenir més d'un kilòmetre a tenir només uns 200 metres. Ara l'aigua està molt estancada”, denúncia.

Llobarros i orades en perill

Les muscleres no són les úniques amenaçades per l’escalfament de l’aigua del mar. Com cada matí, a la Badia de Roses, surten del port per anar a la piscifactoria d'orades i llobarros. Avui toca pescar-los. La fondària és de 8 metres i l'aigua està a 25 graus.

 Pere Planas, biòleg de la piscifactoria de Roses manté que “amb una temperatura tan alta, baixa l'oxigen de l'aigua i els peixos moren asfixiats”. En 25 anys, han notat un augment de la temperatura de l'aigua de 2-3 graus. També a l'hivern.

Les piscifactories de la Badia de Roses pateixen per l'escalfament de l'aigua

Les piscifactories de la Badia de Roses pateixen per l'escalfament de l'aigua RTVE

De moment, augment de la temperatura no afecta la pesca d'arrossegament ni altres sectors com la d'aquesta bodega subaquàtica de Blanes, perquè treballen a 35 metres de profunditat. Antoni Membrives, del Coral Marine Sea Drink, reconeix, obstant, la preocupació perquè si la calor persisteix “s’acabi notant també en aigües més profundes”.