Una quarta part dels municipis presenten risc extrem d'incendi
- Aquest dissabte es restrigneix l'accés a 8 espais naturals
- Els Bombers estabilitzen un incendi a les Gavarres causat per una tempesta seca
- La calor continua sent intensa i les reserves d'aigua segueixen a la baixa malgrat les pluges dels últims dies
Els agents rurals demanen extremar les precaucions per l'elevat risc d'incendi. Aquest dissabte s'amplia l'extensió del nivell 3 del pla Alfa, el màxim, a més d'una quarta part dels municipis de Catalunya, i es tancaran els accessos a 8 espais naturals: Montserrat, Sant Llorenç del Munt i l'Obac, Garraf-Foix, Montmell, Cardó-Boix, Prades, Tivissa-Vandellòs i Montsant.
Això vol dir que està prohibit fer activitats que puguin provocar un foc, ja siguin agrícoles, de lleure o relacionades amb la caça i la gestió forestal. I és que no hem d'oblidar que al darrere del 90% dels incendis que es declaren a casa nostra hi ha la intervenció humana.
Aquest divendres els termòmetres s'han enfilat per sobre dels 30 graus a pràcticament tot Catalunya, amb l'única excepció del Pirineu, i s'han superat folgadament els 40 graus a la Ribera d'Ebre i al Priorat, i en alguns punts del Segrià. La calor també ha estat molt intensa a la franja prelitoral i a la Catalunya Central. A comarques com l'Anoia o el Vallès Occidental s'han fregat els 40 graus. Això sumat a una humitat molt baixa fa que el risc d'incendi a les properes hores sigui molt considerable.
A més a més, aquest dissabte, es preveu l’entrada de vent de ponent i un augment encara més acusat de la temperatura a la zona de Ponent i les Terres de l’Ebre. La humitat seguirà sent molt baixa i el vent d’oest que arribarà a tot l’interior de Catalunya serà molt sec i reescalfat.
Primer ensurt a les Gavarres
Els Bombers han hagut de lluitar aquest divendres contra un primer foc forestal declarat al massís de les Gavarres. Es va iniciar poc després de dos quarts de sis de la tarda, quan a la zona hi va haver una tempesta que no va portar aigua. Segons els Agents Rurals, un llamp va caure a la zona del Puig d'en Batet, entre Sant Miquel i Els Àngels, i va agafar massa forestal.
Els Bombers hi van desplaçar 24 dotacions, cinc de les quals aèries. Per precaució, es va desallotjar una parella que viu en una masia propera i, durant la tarda, els mitjans aeris van fer diferents descàrregues fins al capvespre, quan van retirar-se. Aleshores ja no hi havia flama. El foc havia afectat 0,3 hectàrees.
Cap a les deu de la nit, però, van tornar a saltar les alarmes. Una revifada fora de perímetre va tornar a encendre el bosc. La represa es va situar 300 metres més endavant del cap de l'incendi i feia pujar el foc per la carena. Els Bombers van elevar les dotacions fins a vint i van demanar el confinament dels veïns de Bevià, a Madremanya, per la proximitat del fum.
Per atacar part d'aquesta represa, van fer servir una pista forestal de tallafocs. Poc després de la mitjanit, els Bombers informaven que no es preveien elevar les dotacions que treballaven sobre terreny. L'incendi havia llançat diversos focus secundaris, atiats pels vents erràtics de la tempesta. Les petites represes ja estaven encerclades.
Ja en plena matinada, cap a un quart de quatre, els Bombers van donar el foc per estabilitzat.
Calor extrema
A banda del risc d'incendi, aquest cap de setmana també està marcat per les altes temperatures. A molts indrets la previsió meteorològica diu que es registraran rècords de calor del que portem d'estiu, tot i que no seran els màxims de l'any que es van assolir a mitjans del més de juny quan els termòmetres es van enfilar fins als 43 graus a Ponent.
Protecció Civil fa tot un seguit de recomanacions per evitar els efectes adversos i combatre la intensa calor que es preveu aquests dies:
- Cal hidratar-se molt sovint. Beure força aigua i evitar beure alcohol i fer àpats copiosos.
- Evitar sortir al carrer en les hores de màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar, s'han de realitzar preferentment en les primeres hores del matí o a la tarda quan el sol ja declina.
- Convé que les persones que treballin a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual.
- Igualment, és molt recomanable que si se surt a fer esport com córrer o anar en bicicleta, es faci a les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.
- Les persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. En conseqüència són les persones que s'han d'hidratar més sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.
- Si no es disposa de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar al menys un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.
- Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.
- Si es té mascota, no s'ha d'oblidar que els animals també ho passen malament. Pensar en el seu benestar és treure'l a passejar en les hores més fresques, garantir que durant tot el dia disposi d'aigua a l’abast i que pugui estar a l’ombra.
Alguns municipis ofereixen a la població la possibilitat de refrescar-se activant les fonts públiques, malgrat que el decret d'estalvi energètic aprovat pel govern espanyol ha obligat a reduir l'horari de funcionament.
Baixen les reserves d'aigua
Malgrat les pluges que ja fa dies que cauen a zones de muntanya, les reserves d'aigua als embassaments continuen baixant i estan en situació molt precària.
Els pantans amb més capacitat (Susqueda, Sau i La Baells) no passen del 50%, quan a mitjans d'agost de 2021 tots superaven el 70%. La pitjor situació és la del pantà de Siurana que disposa d'unes reserves del 9,9%. A més a més, a la Llosa del Cavall, Darnius-Boadella i Riudecanyes la quantitat acumulada oscil·la entre el 30 i el 40%. L'única excepció, i on la situació és bona, és als embassaments de Sant Ponç (65,1%) i Foix (77,6%), tot i que també tenen menys aigua que l'any passat.
Pel que fa als embassaments que depenen de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, la situació és millor en general però els dos pantans amb més capacitat (Canelles i Rialb) estan ja per sota del 40% i a gairebé tot arreu les reserves d'aigua estan per sota que l'any passat.
La situació és preocupant però de moment la Generalitat no preveu aplicar restriccions generals en el consum d'aigua de boca. Sí que alguns municipis han començat a prendre mesures i es fa una recomanació a la població en general a restringir l'ús d'aigua i evitar el malbaratament.