La calor i la pluja posen en alerta Catalunya
- Protecció Civil reitera la crida a la prudència, malgrat la millora de les condicions meteorològiques
- Aquest diumenge es manté el risc extrem d'incendi a 249 municipis i la restricció d'accés a 8 espais naturals
- La calor afluixa una mica i les reserves d'aigua estan en nivells molt baixos
Protecció Civil i el cos d'Agents Rurals reiteren la crida a la prudència durant les pròximes hores. Tot i que no es preveu que les temperatures s'enfilin tan com aquest dissabte, la previsió és mantenir la tensió dels equips d'emergències per evitar desgràcies.
El cap de l'Àrea Bàsica de la Catalunya Central dels Agents Rurals, Jordi Carraco, demana "prudència" en el que és el segon dispositiu més important de l'estiu. La previsió és que sigui un episodi "molt intens" de calor, amb risc "extrem" d'incendi, però "relativament curt".
Així doncs, aquest diumenge es manté actival el nivell 3 del pla Alfa, el màxim, per risc extrem d'incendi a 249 municipis i seguiran barrats els accessos a 8 espais naturals: Montserrat, Montsant, Garraf-Foix, Sant Llorenç del Munt i l'Obac, Montmell, Prades, Tivissa-Vandellòs i Cardó-Boix.
Està prohibit fer activitats que puguin provocar un foc, ja siguin agrícoles, de lleure o relacionades amb la caça i la gestió forestal. I és que no hem d'oblidar que al darrere del 90% dels incendis que es declaren a casa nostra hi ha la intervenció humana.
Controlat el petit incendi de les Gavarres
Els Bombers han hagut de lluitar aquest cap de setmana contra un primer foc forestal declarat al massís de les Gavarres. Es va iniciar poc després de dos quarts de sis de la tarda de divendres, i després d'una revifada durant la nit els Bombers l'han pogut estabilitzar al llarg d'aquest dissabte i ja al vespre l'han donat per controlat.
Segons els càlculs preliminars del cos d'Agents Rurals, aquest foc ha cremat unes dues hectàrees. No ha revestit molta importància però és un avís del que pot passar en unes condicions de calor extrema i humitats molt baixes. De fet, es creu que l'origen d'aquest incendi seria un llamp provinent d'una tempesta seca.
Molta calor i xàfecs amb pedra
Les temperatures més altes aquest dissabte s'han registrat al sudoest, a les Terres de l'Ebre, i també en algun indrets de la Catalunya Central. Però la forta calor s'ha deixat sentir a pràcticament tot el país, tret del Pirineu i les comarques de Girona on les precipitacions han provocat una davallada important de les temperatures.
Pel que fa a les precipitacions, els ruixats han estat molt forts, amb calamarsa, pedra i ratxes de vent intenses, a les comarques del Ripollès, la Garrotxa, el Gironès i la Selva. Les quantitats recollides han oscil·lat entre els 20 i els 50 litres per metre quadrat.
La previsió meteorològica indica que durant aquest diumenge la temperatura tendirà a minvar. Encara es registraran valors superiors els 30 graus a pràcticament tot arreu però ens allunyarem dels valors gairebé de rècord que s'han assolit a les últimes hores.
En tot cas, convé recorda les recomanacions de Protecció Civil per evitar els efectes adversos i combatre la intensa calor:
- Cal hidratar-se molt sovint. Beure força aigua i evitar beure alcohol i fer àpats copiosos.
- Evitar sortir al carrer en les hores de màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar, s'han de realitzar preferentment en les primeres hores del matí o a la tarda quan el sol ja declina.
- Convé que les persones que treballin a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual.
- Igualment, és molt recomanable que si se surt a fer esport com córrer o anar en bicicleta, es faci a les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.
- Les persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. En conseqüència són les persones que s'han d'hidratar més sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.
- Si no es disposa de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar al menys un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.
- Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.
- Si es té mascota, no s'ha d'oblidar que els animals també ho passen malament. Pensar en el seu benestar és treure'l a passejar en les hores més fresques, garantir que durant tot el dia disposi d'aigua a l’abast i que pugui estar a l’ombra.
Alguns municipis ofereixen a la població la possibilitat de refrescar-se activant les fonts públiques, malgrat que el decret d'estalvi energètic aprovat pel govern espanyol ha obligat a reduir l'horari de funcionament.
Baixen les reserves d'aigua
Malgrat les pluges que ja fa dies que cauen a zones de muntanya, les reserves d'aigua als embassaments continuen baixant i estan en situació molt precària.
Els pantans amb més capacitat (Susqueda, Sau i La Baells) no passen del 50%, quan a mitjans d'agost de 2021 tots superaven el 70%. La pitjor situació és la del pantà de Siurana que disposa d'unes reserves del 9,9%. A més a més, a la Llosa del Cavall, Darnius-Boadella i Riudecanyes la quantitat acumulada oscil·la entre el 30 i el 40%. L'única excepció, i on la situació és bona, és als embassaments de Sant Ponç (65,1%) i Foix (77,6%), tot i que també tenen menys aigua que l'any passat.
Pel que fa als embassaments que depenen de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, la situació és millor en general però els dos pantans amb més capacitat (Canelles i Rialb) estan ja per sota del 40% i a gairebé tot arreu les reserves d'aigua estan per sota que l'any passat.
La situació és preocupant però de moment la Generalitat no preveu aplicar restriccions generals en el consum d'aigua de boca. Sí que alguns municipis han començat a prendre mesures i es fa una recomanació a la població en general a restringir l'ús d'aigua i evitar el malbaratament.