Enlaces accesibilidad
Receptes

Escudella de blat de moro escairat

  • Sílvia Abril viatja fins a Gironella, al Berguedà, per conèixer la recepte d'escudella de blat de moro escairat
  • Moltes famílies berguedanes mengen aquest plat durant les festes nadalenques
  • Pots veure el programa sencer de 'La recepta perduda' a RTVE Play Catalunya

Por
La Recepta Perduda - Escudella de blat de moro escairat de Gironella

Cada any, per la Puríssima de desembre, Gironella reparteix més de 100 quilos d'escudella de blat de moro escairat. Això són més de 2.000 racions. L'Antonio Rafilat és un mestre cansalader que des de fa 25 anys que cuina aquest plat d'hivern, tota proteïna i energia per desafiar el fred. Ell és qui ens explica com fer aquesta recepta típica de Berguedà. Tant com els ingredients són importants les hores de xup-xup.

Cocció del blat de moro escairat

Ingredients Preparació
  • 300g de blat de moro escairat cru
  • Romaní (opcional)
  • All (opcional)
  • Flor de sal
  • Pebre negre
  • Oli d'oliva
  • Aigua
  1. Deixar en remull el blat de moro escairat durant 24 hores. Passades les 24 hores, rentar-lo i escorre'l.
  2. Posar-lo en una olla amb aigua abundant. Cal posar el blat de moro juntament amb l'aigua, i portar-ho tot a ebullició. Un cop bulli, s'hi pot afegir la sal i uns grans d'alls per aromatitzar. Trigarà unes 2 hores i mitja a estar cuit.
  3. Un cop cuit, escorre el blat de moro i amanir-lo al bus (un pols de flor de sal, pebre, oli d'oliva aromatitzat amb romaní).

 RTVE Catalunya

Escudella de blat de moro escairat

Segons la dita popular, "un bon blat de moro escairat ha de ser ben porquejat"; i és que es considera que combina molt bé amb productes del porc. I és el que farem amb aquesta escudella.

 RTVE Catalunya

Ingredients per a 4 persones Preparació
  • 300 g de blat de moro escairat cru
  • Un os de pernil salat
  • Morro, orella i cua de porc
  • Gallina, vedella (opcional)
  • Verdures pel brou (carabassa, pastanaga, nap, ceba, porro...)
  • Sal
  1. Posar el blat de moro escairat a remullar durant mínim 24 hores.
  2. Passades les 24 h, rentar-lo i posar-lo en una olla amb 3 litres aproximadament d'aigua, juntament amb el porc, la gallina i l'os de vedella.
  3. Quan faci unes dues hores que bull, afegir les verdures i rectificar de sal. Deixa bullir mitja hora més comprovant el punt de cocció.
  4. Un cop cuit, separar la carn i les verdures, retirar els ossos, tallar-ho a daus i emplatar juntament amb el blat de moro.
  5. També es pot servir la verdura i carn d’olla a banda.

 RTVE Catalunya