Enlaces accesibilidad
Atemptats

Barcelona commemora el cinquè aniversari del 17A

Per
Barcelona rendeix homenatge a les víctimes del 17A

Els atemptats de Barcelona i Cambrils, compleixen ja cinc anys. El memorial del Pla de l'Ós de la Rambla s'ha convertit novament en l'escenari triat per retre homenatge a les víctimes dels atacs que van costar la vida a 16 persones.

Barcelona ret homenatge a les víctimes del 17A | Guillem Vives

Un record que no amaga la divisió amb convocatòries paral·leles a les institucionals i que enguany quedarà marcat pels incidents d'un grup de manifestants de la plataforma proindependentista "17A exigim responsabilitats" que han intentat boicotejar l'acte.

Ofrena floral al Pla de l'Ós de la Rambla

L'acte institucional, convocat per l'Ajuntament de Barcelona, ha estat presentat per l'escriptora i poeta Fàtima Saheb i ha arrencat amb la participació de la coral simfònica de joves VOZES, interpretant "Agafant l'horitzó" de Txarango.

Els familiars de les víctimes i les autoritats han guardat posteriorment un minut de silenci i posteriorment han protagonitzat una ofrena foral al costat del memorial instal·lat en el Pla de l'Ós de la Rambla, juntament amb el mosaic de Joan Miró. La violoncel·lista Paula González ha interpretat el "Cant dels Ocells" de Pau Casals.

Discussió entre familiars i manifestants

El minut de silenci ha estat trencat pels crits d'un grup de 40 manifestants convocats per la plataforma "17A exigim responsabilitats". En acabar l'acte, els mateixos familiars de les víctimes han recriminat als manifestants que no hagin respectat l'acte. Aquests els han respost dient-los "esteu cecs" i "jo també soc una vícitima del terrorisme perquè soc català".

Posteriorment, la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, ha anat a saludar personalment la desena de persones que han protagonitzat els incidents.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha lamentat la manca de respecte cap a les víctimes per part dels que han volgut boicotejar l'homenatge. En una atenció a la premsa, Colau ha qualificat l'escridassada trencant el minut de silenci i la mateixa ofrena floral d'"absolutament fora de lloc" i ha criticat s'hagi fet per "oportunisme polític". En aquest sentit, l'alcaldessa de Barcelona ha demanat "fer una reflexió perquè no es repeteixi".

Escridassada a la comitiva institucional

La comitiva institucional ha estat encapçalada pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i els ministres de Cultura i Transports, Miquel Iceta i Raquel Sánchez, als que el mateix grup de manifestants han escridassat alhora que llançaven consignes demanant "volem saber la veritat".

També a primera fila, a l'ofrena, han estat la presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet; la vicepresidenta segona del Parlament, Assumpta Escarp; el vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró; els consellers Josep Maria Argimon i Joan Ignasi Elena, i la delegada del Govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay.

Actes paral·lels

Mentrestant, les víctimes continuen denunciant el seu abandó. De fet, com ja ve sent habitual, l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes (ACVOT), la Plataforma 17A i Politeia s'han desmarcat de l'acte institucional i han convocat un homenatge a les víctimes a la Rambla de Canaletes.

A Cambrils (Tarragona), el record a les víctimes es durà a terme el dijous davant el Memorial per la Pau, just en el punt en què la matinada del 18 d'agost de 2017 es va perpetrar l'atac que va acabar amb un mort, set ferits i cinc terroristes abatuts, poques hores després de l'atemptat de les Rambles de Barcelona.

També enguany la plataforma ciutadana "17A exigim responsabilitats", de l'entorn independentista, ha convocat una protesta per aquest dimecres a les 12.00 hores davant la seu de la Comissió Europea a Barcelona, en la qual amb diferents lemes denuncien: "Estat espanyol i CNI, responsables", "Generalitat, inoperant", "Ja n'hi ha prou d'impunitat".