El Festival Ésdansa de les Preses compleix 40 anys
- El certamen de referència de dansa d'arrel recupera el format presencial amb una vintena d'activitats
- El festival inclou homenatges al tango, al coreògraf Manuel Cubeles i espectacles de grups de Yibuti, Tahití o Eslovaquia
La dansa d'arrel tradicional creada i ballada avui es reuneix al festival Ésdansa, a la localitat de Les Preses, a la Garrotxa. Amb ganes de ballar i fer ballar el certamen compleix 40 anys convertit en cita de referència amb la dansa tradicional. A més, el festival recupera el pols i torna a la normalitat prepandèmica del 21 al 28 d'agost.
Recupera la part participativa
Durant tota la setmana i fins diumenge, la dansa d'arrel i folklòrica viva, amb una visió actualitzada i moderna, es desplega amb una vintena d'activitats pel municipi garrotxí d'en prou feines 2.000 habitants. Superades les restriccions sanitàries, el festival recobra l'alegria dels tallers de dansa per infants i adults, especialment a les nits.
Una de les activitats destacades estarà centrada en el tango, patrimoni immaterial de la humanitat. El Gran Ballet Argentino donarà a conèixer la història d'aquest ball i la seva evolució. I és que el certamen recupera, després de dos anys, un dels seus puntals, les companyies internacionals tal com ha destacat Núria Feixas, directora de l'Ésdansa.
Recuperació dels grups internacionals
La programació inclou homenatges al coreògraf Manuel Cubeles, espectacles de l'Esbart de Sant Cugat, de l'Esbart Sant Martí i del col·lectiu La Llançadora, aquest centrat en el llegat de la dona a les colònies tèxtils. Entre les propostes de nova creació que miren la tradició des de la contemporaneïtat, destaquen "Tradere" de Laia Santanach, i "Movimiento involuntario" de Lara Brown, que reflexiona sobre la jota.
Enguany, a més, el públic podrà experimentar amb els ritmes de les danses tradicionals dels grups "Le Pount", de l'africana República de Djibouti; amb "Rahiti Rau", de Tahití; el Gran Ballet Argentí; el grup Liptov d'Eslovàquia; "Ezimnyama" de Zimbàbue (en substitució del grup de Panamà inicialment previst) i "Macuilxóchitl", de Mèxic.
Interacció entre els balls del País Basc i Catalunya
D'altra banda, el dia 27 d'agost es programarà "Pyrene 430", un muntatge de Amaiur Luluaga, Clàudia Gómez, Iñaki Plaza i Álex López, que havia de veure's en l'edició de l'any passat, però que es va suspendre per pluja. Es tracta d'una peça en la qual la música i la dansa interaccionen segons els ritmes i balls tradicionals del País Basc i de Catalunya.
Per al públic familiar s'ha preparat "Filomena se'n va al mercat", de Ministrils del Raval, on la música tradicional i l'alimentació van de bracet i on es reflexiona sobre la "velocitat actual i la lentitud d'abans". No faltarà la Festa al Parc que omplirà de música i ball tradicional d'arreu del món l'entorn natural del Parc de Pedra Tosca. Es tracta d'un espai amb arquitectura dissenyada per l'estudi RCR Arquitectes, guardonats amb el Prtizker l'any 2017.