Enlaces accesibilidad
Ramaderia a Catalunya

L'ovella xisqueta, autòctona del Pallars Sobirà i en perill d'extinció

  • A la comarca del Pallars Sobirà viu l’ovella xisqueta que el 1995 va ser declarada en perill d’extinció
  • Coneguda també amb el nom de pallaresa, aquest animal és molt resistent a climes freds
  • Tens disponible a RTVEPlay.cat el programa 'La recepta perduda' presentat per Sílvia Abril

Per

Sílvia Abril acaricia unes ovelles xisquetes
Sílvia Abril acaricia unes ovelles xisquetes

Petita, robusta i resistent a climes freds. Així és l’ovella xisqueta, una raça autòctona catalana dels Pirineus que també se la coneix com a “ovella pallaresa”. Viu a la comarca del Pallars Sobirà, però també es localitza a les comarques del Pallars Jussà, l’Alta Ribagorça i al Pirineu i Prepirineu. Actualment, està declarada de protecció especial.  A mitjans del segle XX, va patir una important disminució censal perquè altres races eren més productives. A més, el despoblament humà de la zona i el poc relleu generacional a la ramaderia del país van accelerar que 1995 fos catalogada en perill d'extinció.

Ovelles xisquetes

Ovelles xisquetes RTVE Catalunya

El seu tret físic distintiu és que la seva cara és blanca amb taques negres al voltant dels ulls, llavis i a les puntes de les orelles. A més, en general no tenen banyes. Aquesta varietat ovina és molt antiga i ha evolucionat molt poc des del seu origen gràcies al seu aïllament geogràfic. Segons la Federació d’Entitats Catalanes de Ramaders d’Oví i Cabrum (FECOC) hi ha entre 15.000 i 20.000 animals de raça pura en els dos Pallars i l’Alta Ribagorça.

La majoria explotacions d’ovelles són familiars. Al programa ‘La recepta perduda’,  disponible a RTVEPlay.cat, de la mà de Sílvia Abril coneixem la Lourdes i la Nuri, dues germanes que, quan va morir la seva mare, de petites, es van haver de separar, però que sempre han viscut al Pallars. Una altra persona que també lluita perquè no desaparegui aquesta raça al Pallars és Carlos Rabassa, un pastor de Llessui que cuida d’un ramat d’ovelles xisquetes.

Sílvia Abril visita el Pallars Sobirà per conèixer l'ovella xisqueta

Sílvia Abril visita el Pallars Sobirà per conèixer l'ovella xisqueta RTVE.es

Caminadores, bones mares i resistents

Segons els pastors, són animals actius, molt caminadors i bones mares perquè tenen unes aptituds maternals molt desenvolupades. A més, són molt resistents. De fet, aprofiten les pastures fins i tot sota la neu. Tenen la capacitat de subsistir en condicions ambientals extremes i amb escassos recursos vegetals.

Un ramat d'ovelles xisquetes

Un ramat d'ovelles xisquetes RTVE Catalunya

A la comarca no només pasturen les ovelles pallareses. També s’aprofita la seva llana, es fa formatge i iogurts i es cuina la seva carn en receptes com la del palpís de corder,  un plat tradicional propi de la zona. La carn d'ovella xisqueta és boníssima i molt tendra.