Enlaces accesibilidad
Congrés

ERC condiciona la tramitació de les mesures d'estalvi

  • Els republicans exigeixen, amb "terminis per escrit", que el pla es pugui modificar com a projecte de llei
  • El Govern tira endavant les mesures gràcies als suports dels grups de la investidura
  • Els comerciants es queixen que les mesures fan enrere molts clients a l'hora d'entrar als establiments

Per
El Govern convalida el decret de mesures d'estalvi

El curs polític ha arrencat aquest dijous al Congrés dels Diputats amb una sessió extraordinària que ha servit per convalidar el pla amb les mesures d'estalvi energètic. Finalment, ha tirart endavant després que el Govern hagi confirmat els vots favorables del PNB, Más País-Equo, Compromís i el PRC. En canvi, ERC I Bildu s'ha fet estimar fins a darrera hora.

El suport condicionat d'ERC

El portaveu dels republicans, Gabriel Rufián, havia deixat clar abans d'entrar a l'hemicicle que no pensava paralitzar l'aplicació de mesures com la gratuïtat de les rodalies argumentant que són un "partit d'esquerres". Ara bé, matisava el suport del seu grup al decret d'estalvi energètic a establir "terminis per escrit" per la seva tramitació com a projecte de llei.

En una entrevista a La Hora de la 1 de TVE advertia que "no seria la primera vegada que el Govern promet obrir un decret i acaba aparcat i oblidat". Recordem que, a banda dels abonaments de rodalies i Mitjana distància de Renfe, el pla també preveu entre d'altres la limitació de la temperatura a l'estiu a l'interior dels establiments als 27 graus i els 19 a l'hivern, l'obligació d'apagar els aparadors a les deu de la nit i una crida reforçar el teletreball.

El debat amb l'oposició

El Govern defensa que serviran per contenir la inflació. La ministra de transports, Raquel Sánchez, assegura, a més, que les famílies s'estalviaran per 750 euros amb l'abonament gratuït de rodalies. Només a Barcelona s'han venut 25.000 abonaments el primer dia en que es podien adquirir.

També retreu la negativa del Partit popular a votar a favor, diu que és un moviment contra els ciutadans. La portaveu dels populars, Cuca Gamarra, ha assegurat que aquestes mesures són insuficients.

Tant la Cup com Junts per Catalunya, per la seva banda, també ha anunciat el vot en contra del decret. Els anticapitalistes recorden que "la crisi energètica és anterior a la guerra d'Ucraïna" mentre que per JxCat el decret suposa "compensar el sector elèctric amb diners públics" i ha criticat que en realitat emmascara el rescat de les radials.

Els comerços es queixen

Sobre el terreny, però, dues setmanes després que entressin en vigor les mesures d'estalvi energètic no acaben de satisfer a la la majoria de comerciants. Es queixen perquè la mesura no convida els clients a entrar als establiments tant per la calor que hi fa a l'interior com perquè veuen les portes tancades. En canvi, l'obligació d'apagar els aparadors quan arriben les deu de la nit no desperta tanta polèmica.

Les mesures d'estalvi fan perdre clients als clients

PIMEC ja ha demanat una moratòria fins al 30 de novembre per a instal·lar les portes automàtiques, a les que obliga aquest nou decret llei per mantenir la temperatura de l'interior dels locals. La patronal creu que hi ha molt poc marge i que no hi haurà temps a adaptar-se. Consideren que hi ha excepcions que no s'estan tenint en compte, com aquells locals de lloguer que han de demanar permisos que solen trigar.

Els experts asseguren que és difícil saber a hores d'ara l'impacte real de les mesures d'estalvi energètic que el Govern estima de moment en un 4%. A més s'han de tenir en compte les onades de calor i la sequera que ens afecta enguany.

Amb tot cal destacar que el consum domèstic i de servei només representa el 20 % del total. Per això l'enginyer Josep Maria Montagut assegura que cal anar més enllà. Els experts no descarten haver d'aplicar noves restriccions a altres sectors com als transports i la indústria.