Enlaces accesibilidad

5 documentals en català que pots veure gratis aquest gener!

  • RTVE Play Catalunya tens disponibles diferents documentals en català gratis i sense necessitat de subscripcions
  • Anita la miliciana, els pantaires de Sau i Miguel Degà són alguns dels protagonistes
  • També pots descobrir el món salvatge de diferents parts del planeta

Per
Els millors documentals en català els pots veure a rtveplay.cat

Sabies que a la plataforma RTVE Play Catalunya pots trobar un munt de documentals en català gratis i sense necessitat que et subscriguis? Hi ha per a tots els gustos: biogràfics, de natura, sobre història… Hem seleccionat aquests deu, però a la web i l’APP tens molts més!

Anita, la miliciana tenia nom

Acaba de començar la Revolució de 1936. Un fotògraf caça la imatge d'una miliciana anarquista a la Rambla de Barcelona sense saber que seria la fotografia més reproduïda de la història de l'anarquisme durant la Guerra Civil espanyola. Fins fa poc, ningú sabia el nom de la miliciana ni el del fotògraf, i ara ja sabem que eren Anita Garbin i Antoni Campañá, respectivament. En aquest documental s'explica de manera paral·lela les seves vides, inquietuds i aspiracions, lligades amb les dels europeus de la primera meitat de segle XX.

La Simfonia dels Herois

Resiliència, esforç, por, pèrdua, confiança i amistat. Totes aquestes coses recull el viatge que fa el documental 'La Simfonia dels herois' a través del Dr. Andreu Gabarrós, cap de neurocirurgia a l'Hospital de Bellvitge especialitzat en tumors cerebrals, i els seus pacients, que lluiten per allargar el màxim les seves vides.

Dones de la ràdio

Amb motiu del centenari de la ràdio, el documental 'Dones de la ràdio' fa un repàs a la història radiofònica a Catalunya a través de les dones i la seva contribució a aquest mitjà. Les veus femenines han aportat presència i professionalitat i aquest llargmetratge és el primer que fa justícia reconeixent la gran importància que han tingut per al desenvolupament i progrés de la ràdio. Per fer-ho, compta amb més d'una vintena de testimonis, com són Maribel Álvarez, Maria Lluïsa Solà, Sílvia Tarragona, Pepa Fernández, Julia Otero, Elisenda Roca, Ana María Bordas, Sílvia Cóppulo, Mònica Terribas, Laura Rosel, May Revilla, Esther Bages, Isabel Gemio, Gemma Nierga, Conxita Casanovas, Àngels Barceló, Elvira Altés, Rosa Badia, Neus Bonet, Núria Ribó, Adelina Castillejo i Sílvia Espinosa.

Sau: la memòria submergida

Tornem a un paisatge que ja no existeix. Aigua i formigó, pedra i vent. Coneixes la història dels pantanaires de Sau? Són els artífexs que van aixecar la presa d'un dels embassaments més emblemàtics que coneixem avui. Aquests treballadors van arribar del sud d'Espanya, alguns sols i d'altres amb les seves famílies. Els protagonistes que ho van viure ho expliquen en aquest documental.

MegaMix

Un 3 de setembre de 1998, l'empresari discogràfic Ricardo Campoy pateix un intent d'assassinat impulsat pel seu antic soci, Miguel Degà. Eren dos amics íntims que compartien família i somnis, però ara no es poden ni veure. Com han pogut arribar a aquest extrem?

En una sèrie de 3 episodis, el documental 'Megamix Brutal' narra la història de Max Music, una discogràfica nascuda a principis de la dècada dels 1980, quan la dictadura franquista ja quedava enrere i amb la democràcia ja instaurada a Espanya, on les discoteques es convertien en un model d'oci ideal. El relat tracta la relació d'amistat dels seus fundadors, dos joves a qui els apassionava la música de ball i que tenien clar que triomfarien a qualsevol preu.

Campoy i Degà són els protagonistes d'aquesta aventura i els responsables, juntament amb els primers discjòqueis que van sorgir a Espanya, de convertir el megamix en un subgènere musical construït a partir de trossos de cançons en un producte discogràfic multimilionari amb sèries com Max Mix i Màquina Total o artistes com David Lyme o Rebeca.

Megamix Brutal és el reflex de la nostra societat a través de la música de ball, des de l'hedonisme i la utopia de les festes dels vuitanta i les massives rutes dels noranta fins als fenòmens televisius dels anys 2000. Tres dècades de festa i discoteques que han marcat la joventut de milions d'espanyols.