Enlaces accesibilidad
Manca d'aigua

Decretada l'alerta hidrològica en gairebé el doble de municipis que fins ara

Per
279 municipis que es troben en situació d'alerta per sequera a Catalunya
279 municipis que es troben en situació d'alerta per sequera a Catalunya

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha decretat l'alerta hidrològica a quatre zones concretes més de Catalunya arran de la situació de sequera: l'Empordà, Banyoles, la serralada Transversal i Prades-Llaberia.

La nova revisió de les conques internes engloba un total de 129 municipis i ja n'hi ha 279 que tenen restriccions d'aigua.

Les quatre unitats incloses a l'alerta no depenen de l'aigua dels embassaments ni de grans aqüífers i el seu abastament es calcula a partir de la pluviometria, ja que disposen de captacions pròpies com ara pous o basses per garantir la demanda.

Restriccions d'algunes activitats

Les mesures que s'han d'aplicar en situació d'alerta impliquen un seguit de limitacions en alguns usos. Entre ells, la reducció d'aigua per a reg agrícola (25 %), per a usos ramaders (10 %), per a usos industrials (5 %), per a usos recreatius que impliquin reg (30 %) i altres usos recreatius (5 %).

Màxim de 250 l/habitant/dia

També fixa dotació màxima per a l'abastament de 250 litres per habitant i dia i s'estableixen limitacions particulars per a determinats usos urbans que tots els municipis han de complir com ara limitacions en el reg de jardins i zones verdes, la prohibició d'omplir fonts ornamentals, la prohibició a particulars de la neteja de carrers amb aigua de xarxa, les limitacions per omplir piscines, la limitació en la neteja de vehicles, entre d'altres.

Se sumen als municipis anteriors

A banda de les noves unitats, continuen en alerta l'aqüífer Carme Capellades (amb 15 municipis de l'Anoia i un de l'Alt Penedès), la capçalera del Ter (63 municipis), el mig Llobregat (34) i l'Anoia-Gaià (38 municipis). En total, n'hi ha 279 en fase d'alerta per sequera, xifra que representa una població de 683.000 habitants (un 9% de la població de Catalunya).

Pel que fa al sistema Ter Llobregat, amb les reserves al 39%, continua en l'escenari de prealerta igual que l'embassament de Darnius-Boadella (36%), mentre que en l'àmbit del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) passa de la normalitat a la prealerta per sequera atès que l'embassament de Mequinensa, gestionat per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i l'estació de mesura de cabals d'Ascó, es troben en nivells molt baixos.

Tot i això, l'abastiment està garantit en l'àmbit del CAT i la majoria dels usos també en l'escenari de prealerta perquè només implica mesures voluntàries i preventives d'estalvi d'aigua. Pel que fa a les unitats de l'aqüífer del Baix Ter i el Fluvià Muga, continuen en situació de normalitat.

Les pluges de les últimes hores, insuficients

Tot i que les pluges dels darrers dies no han aportat volums d'aigua als embassaments, sí que han reduït la tendència descendent (i sobretot la velocitat del descens) i han permès desembassar menys aigua. Això, juntament amb la reducció de les demandes d'aigua per a reg, ha permès desembassar menys aigua i allargar les reserves.

Les dessalinitzadores augmenten la producció

Entre les mesures que s'estan aplicant per garantir l'aigua també s'ha incrementat la producció d'aigua dessalinitzada fins al 90 % de la capacitat de les dessalinitzadores des del passat 8 d'agost, amb una producció mitjana des del gener de 5,4 hm³ al mes.

Des del mes de febrer, les dessalinitzadores catalanes han incrementat notablement el nivell de producció d'aigua, un volum superior als 38 hm³ d'aigua nova, un fet que ha alentit el descens de reserves. Sense la seva aportació, aquest divendres els embassaments estarien fins a 6 punts per sota.