Enlaces accesibilidad
Transport

Terminis, fiança i nombre mínim de viatges: aquests són els requisits de l'abonament gratuït de Renfe

  • S'hauran de fer un mínim de 16 vitages i l'import de les fiances està entre els 10 i els 20 euros
  • En cas de no complir amb els viatges mínims, la fiança serà considerada com una indemnització i no serà retornada

Por
Descomptes al transport públic: es disparen les vendes de títols

Des d'aquest dijous 1 de setembre entra en vigor el nou abonament quadrimestral gratuït per als viatgers freqüents de Rodalies i d'altres serveis de Renfe. Si bé ja es podrà obtenir des del dimecres 24 d'agost, aquest dijous ja es poden fer servir per fer els viatges en les línies ferroviàries d'aquest transport públic.

Abonament gratuït de Rodalies

Els bitllets seran personals i intransferibles, de viatges il·limitats i vàlids des de l'1 de setembre fins al 31 de desembre de 2022. Tanmateix, també s'hauran de complir uns requisits perquè siguin totalment gratuïts o es puguin gaudir dels descomptes. Els expliquem amb detall:

Quins requisits s'han de complir?

Els usuaris que decideixin obtenir l'abonament gratuït de Renfe hauran de dipositar una fiança i realitzar un mínim de viatges. Són alguns dels requisits que el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma).

Els títols multiviatge que permetran als usuaris beneficiar-se dels descomptes del 50% o de la gratuïtat dels seus serveis de Rodalies i Mitjana distància hauran d'utilitzar-se un mínim de 16 vegades i l'import de les fiances rondarà entre els 10 i els 20 euros. En cas de no complir amb els viatges mínims, la fiança serà considerada com una indemnització i no serà retornada al viatger.

Quins serveis puc fer servir l'abonament?

  • Servei de Rodalies de Barcelona

Vàlid per a viatges il·limitats en qualsevol origen destí del Servei de Rodalies de Barcelona.

Import de 10 € per abonament, en concepte de fiança, independentment de l'origen destino del trajecte recorregut.

A l'import de la fiança se li podrà aplicar, si cal, exclusivament el descompte de Família Nombrosa o Monoparental.

  • Serveis Regionals de Catalunya

Un abonament per origen destino

Vàlid per a viatges il·limitats, en tots dos sentits, entre l'origen i destinació.

Import de 20 € per abonament, en concepte de fiança.

A l'import de la fiança se li podrà aplicar, si cal, exclusivament el descompte de Família Nombrosa o Monoparental.

  • Serveis de Rodalies de Tarragona, Girona i Lleida

Un abonament per origen destino

Vàlid per a viatges il·limitats, en tots dos sentits, entre l'origen i destinació.

Import de 10 € per abonament, en concepte de fiança.

A l'import de la fiança se li podrà aplicar, si cal, exclusivament el descompte de Família Nombrosa o Monoparental.

Com el puc comprar?

Cal recordar que, des del passat 8 d'agost, els usuaris poden registrar-se en la web i aplicacions de Renfe per a donar-se d'alta i rebre les comunicacions oportunes de la posada a la venda dels abonaments, que es podran adquirir a partir del 24 d'agost a través dels següents canals:

  • Màquines autovenda de les estacions
  • Taquilles de les estacions
  • App Renfe Rodalies

(exclusivament per a l'Abonament Gratuït per a viatgers freqüents del Servei de Rodalies de Barcelona)

Tots els clients que disposin actualment de l'APP de Renfe Rodalies o que la instal·lin en la seva terminal mòbil i es registrin, podran realitzar l'adquisició del nou Abonament Gratuït per a viatgers freqüents a través d'aquesta aplicació.

L'aplicació generarà un codi QR i un localitzador de 7 dígits. Després, s'haurà d'obtenir l'abonament en suport físic a les màquines autovenda de les estacions de Rodalies, acostant el citat codi QR a l'escàner de la màquina autovenda o teclejant en la pantalla el número de localitzador que li proporciona l'APP o, també, en les taquilles de les estacions.

Quan em tornaran la fiança?

L'import de 10 euros o 20 euros de la fiança es retornarà sempre que es facin 16 viatges o més en el període. Aquesta devolució es farà en finalitzar el període de vigència. En cas de no complir amb els viatges mínims l'import de la fiança serà considerat com una indemnització i no serà retornada.

En el cas que el client hagi adquirit l'abonament amb targeta de crèdit la devolució es realitzarà de manera automàtica, sense sol·licitud prèvia per part del client, a la targeta de crèdit amb la qual es va obtenir l'abonament.

Per als títols comprats amb pagament en metàl·lic, s'efectuarà a través dels punts de venda (taquilles).

Altres abonaments

Abonament gratuït de Mitjana distància Convencional

Els usuaris podran obtenir el seu abonament gratuït en les màquines autovenda i taquilles de les estacions i formalitzar el seu viatge en màquines autovenda, taquilles, web i aplicació de Renfe. Durant els quatre mesos que estaran vigents els nous abonaments recurrents, se suspendrà la venda dels abonaments habituals, que mantindran la vigència amb la qual han estat comprats. Els viatgers podran sol·licitar la devolució de la part proporcional.

Les condicions generals són:

  • Un abonament diferent per cada trajecte origen/destino.
  • Vàlid per a viatges il·limitats entre l'origen i destinació sol·licitada pel client, en tots dos sentits.
  • Com en el cas anterior, el client haurà d'abonar una fiança, encara que en aquest cas el seu import serà de 20 euros. En la línia de Mitjana distància Villarrubia-Còrdova-Rabanales-Alcolea s'aplicarà l'estipulada per als títols de Rodalia (10 euros), així com entre qualsevol de les estacions que configuren els nuclis de Rodalies de Lleida, Tarragona i Girona.
  • La fiança de cada abonament es retornarà sempre que es facin 16 viatges o més en el període de validesa indicat.
  • Igualment, en cas de no complir amb els viatges mínims, l'import de la fiança serà considerat com una indemnització i no serà retornat al viatger.
  • A l'import de la fiança se li podrà aplicar, exclusivament, el descompte de Família Nombrosa.

El Ministeri recorda que tant en Mitjana distància Convencional com en Rodalies, i sempre que es compleixin les condicions fixades, la devolució de la fiança es realitzarà de manera automàtica, sense sol·licitud prèvia, en el cas que s'hagi abonat amb tarjera de crèdit. Si s'ha dipositat en efectiu, s'haurà de sol·licitar pel client en les taquilles o les oficines d'atenció al client de Renfe.

Abonaments Avant

Els serveis Avant OSP (obligació de servei públic) comptaran amb un descompte del 50 % per als usuaris recurrents, que s'aplica a tots els títols multiviatge Avant (Abonament Targeta Plus, Targeta Plus 10 o Targeta Plus 10-45). Els abonaments venuts amb anterioritat els viatges de la qual s'utilitzin durant el període de vigència dels descomptes, podran sol·licitar la devolució del 50 % de cada viatge fet en aquest període a través dels canals de postvenda de Renfe. Els descomptes de família nombrosa i altres organismes s'aplicaran després de la rebaixa del 50 %.

Condicions específiques:

  • Abono Targeta Plus (30-50): 3 mesos de validesa i 60 dies per al seu ús des de la data de viatge de la primera formalització. No podran ser fets servir amb posterioritat al 31 gener 2023.
  • Targeta Plus 10 Normal i Estudiant: 30 dies per a la primera formalització i 20 dies per al seu ús des de la data de viatge d'aquesta formalització. Ús fins al 31 de gener de 2023.
  • Targeta Plus 10-45: Període de validesa i utilització 45 dies des de la data de compra. No podran ser fets servir després del 31 de gener de 2023.

Nous títols multiviatge d'alta velocitat

Renfe Viatgers comercialitzarà un nou abonament recurrent en determinades rutes, amb les següents característiques:

  • Serà nominatiu i correspondrà a un origen/destí en trajectes en els quals el menor temps de viatge sigui inferior a 100 minuts, no sigui un trajecte declarat obligació de servei públic.
  • Vàlid per a 10 viatges, en tots dos sentits, entre l'origen i destinació sol·licitada.
  • El seu període d'ús serà de 30 dies per a la primera formalització, i 20 dies per al seu ús des de la data de viatge d'aquesta formalització.
  • Es comercialitzarà amb un 50 % de descompte sobre la tarifa de la Targeta Plus 10 Normal Avant per a l'Origen/ Destinació seleccionada i categoria estàndard. Al client se li presentarà el preu del Bo Avant amb el 50 % del descompte ja aplicat.
  • S'aplicarà el descompte de Família Nombrosa.

Els abonaments es podran adquirir en les taquilles i màquines autovenda de les estacions, en la web de Renfe i en agències.