Enlaces accesibilidad
Negociacions

Acord entre Educació i els sindicats: es desconvoquen les vagues i es redueix una hora lectiva als docents

  • Es posa punt final al conflicte obert entre sindicats i Educació que ha marcat l’últim curs escolar
  • El Departament ha posat sobre la taula una partida de 170 milions d'euros per contractar més de 3.500 professors
  • Cambray anuncia que “cap aula aplicarà el 25% del castellà” aquest curs

Per
Educació i sindicats arriben a un acord per començar el curs sense vagues

El Departament d’Educació i els sindicats han arribat a un acord per començar el curs escolar la propera setmana sense vagues. La conselleria va plantejar dimecres a les organitzacions sindicals la reducció d’una hora lectiva a partir del 2023. Aquesta era la línia vermella dels sindicats, tot i que demanaven que es pogués aplicar ja aquest mes de setembre.

Finalment, han acceptat la proposta a canvi de desconvocar les vagues previstes per als dies 7 i 28 de setembre. L’acord s’ha escenificat al Departament de Treball després d’una reunió aquesta tarda. Després de la signatura, el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha donat la mà a tots els signants donant-los les gràcies.

El conseller ha qualificat l’acord d’”històric” i de “punt d’inflexió”, i ha subratllat que no es produïa un pacte així des de fa més de 20 anys. Cambray ha destacat que es reverteix d’aquesta forma la “principal retallada que quedava per revertir”, que es va materialitzar fa més de 10 anys. “I en menys d’un any i mig de legislatura l’hem revertit”, ha reivindicat.

Alhora, també ha celebrat que es pugui començar el curs amb “la màxima normalitat possible”. “A partir de l’1 de gener tindrem més mestres que mai a la història de l’educació pública d’aquest país”, ha conclòs.

Nou horari el 2023

Amb aquest acord, els mestres tornarien a l’horari que tenien abans de les retallades, amb una hora lectiva menys. Inicialment, Educació va plantejar fer-ho de moment a Primària aquest curs i deixar la Secundària per al curs següent, però els sindicats no ho van acceptar i van mantenir les vagues, previstes per al 7 i el 28 de setembre.

3.500 mestres més

Educació ha posat sobre la taula de negociació una partida de 170 milions d'euros que permetria contractar més de 1.400 mestres i 2.000 professors. Amb aquest augment, les plantilles deixarien de fer una hora lectiva setmanal per dedicar-se a tasques de coordinació.

Els principals sindicats d'educació reclamaven la retirada d'una hora lectiva per als docents de primària i secundària, la reducció de ràtios més enllà de P3 i acabar amb els nous currículums i el decret de plantilles.

Amb aquesta negociació, sembla que es posa punt final a uns desacords que han provocat un any escolar molt convuls.

Educació ha acceptat reduir una hora lectiva a tots els docents a partir del mes de gener | Maria Huguet

25% de castellà

Un altre tema rellevant per l'inici de curs és la sentència del castellà. El Departament d'Educació ha comunicat als centres educatius que aplicaven el 25% de castellà per resolució judicial que aquest curs no ho hauran de fer. La conselleria els ha fet arribar una carta on defensa que els percentatges són "incompatibles" amb la nova normativa impulsada des del Govern i des del Parlament.

El text, signat per la secretària general Patrícia Gomà, afegeix que resolucions recents del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) també han posat de manifest aquesta "impossibilitat". Les resolucions sobre el 25% afectaven actualment 48 alumnes d'aquests 27 centres. Educació ha informat també el TSJC d'aquesta situació i ara el tribunal podria respondre.