Enlaces accesibilidad
20.196 milions

La Generalitat eleva el dèficit fiscal al 8,5% del PIB

  • El Departament d'Economia situa el dèficit fiscal amb l'Estat l'any 2019 fins als 20.196 milions,
  • Jaume Giró qualifica el maltractament econòmic de l'Estat cap a Catalunya de "sistemàtic, endèmic i deslleial"

Per
El conseller d'Economia, Jaume Giró, presenta les dades del dèficit fiscal de 2019
El conseller d'Economia, Jaume Giró, presenta les dades del dèficit fiscal de 2019

La Generalitat torna a aixecar la veu d'alarma per l'augment del dèficit fiscal amb l'Estat. Segons el darrer balanç corresponent a la diferència entre les aportacions i els ingressos de 2019, se situa en els als 20.196 milions d'euros.

Jaume Giró critica el deficit fiscal del 8,5% del PIB | SERGI BASSOLAS

Aquesta dada equival al 8,5% del PIB català, enfront dels 17.049 milions d'euros de l'últim càlcul, el corresponent a 2016, quan el dèficit fiscal va aconseguir un 8%.

Maltractament econòmic i escanyament polític

El mateix conseller d'Economia, Jaume Giró, ha criticat durament el que considera un "maltractament econòmic sistemàtic, endèmic i deslleial". Giró ha advertit que el diferencial representa el 53% del pressupost de la Generalitat i que el dèficit hipoteca 2.700 euros del benestar de cada habitant de mitjana. El conseller d'Economia també ha advertit que el dèficit fiscal creixent suposa una manera "d'escanyar l'autogovern i la capacitat de fer política".

Giró també ha criticat la manca de transparència de l'Estat pel fet de no publicar les balances fiscals entre Comunitats i ha demanat explícitament al PSC que convenci la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, perquè canviï d'opinió.

Creix l'aportació de Catalunya

Aquest és almenys el càlcul que ha fet el departament d'Economia de la Generalitat a partir d'estimacions, ja que la Generalitat denuncia que des de l'any 2016 el Govern espanyol no li aporta totes les dades necessàries per a realitzar aquest càlcul. Segons l'aproximació feta per la Generalitat tenint en compte el mètode del flux monetari,  Catalunya va aportar en 2019 a l'Estat el 19,6% dels seus ingressos totals, quatre dècimes més que en 2016, mentre que va rebre el mateix percentatge de les despeses que llavors, un 13,4%.