Enlaces accesibilidad
Petició de reconsideració

La Mesa del Parlament ratifica la suspensió de Borràs

  • PSC, ERC i la CUP voten en contra de la petició de reconsideració
  • JxCat defensa que el dictamen del Comitè de Drets Humans de l'ONU és aplicable al cas
  • Alba Vergés presideix per primera vegada la Mesa des de la suspensió de Borràs

Per
La Mesa es referma en la suspensió de Borràs

Sense sorpreses. La Mesa del Parlament i la Junta de portaveus han ratificat la suspensió de Laura Borràs com a Presidenta. PSC, ERC i la CUP ja havien anunciat, abans d’entrar a la reunió, el seu vot en contra de la petició de reconsideració que havia fet Junts. Precisament la diputada d’aquesta darrera formació, havia presentat una segona petició aquest mateix mantí. Adjuntava el dictamen del Comitè de Drets Humans de l'ONU per argumentar que també és "aplicable" en el cas de Borràs.

La Mesa manté la suspensió de Borràs al Parlament | ELENA GARCIA

Res a reconsiderar

Els partits, però, entenen que la reconsideració no s'ha d'acceptar a tràmit, advertint que la decisió no es replantejava. D'aquesta manera la Mesa manté la suspensió de drets i deures de Borràs en aplicació de l'article 25.4 del Reglament que es mantindrà fins que no es resolgui el procés judicial obert per causes vinculades a delictes de corrupció.

ERC ignora la pressió de Junts i amb PSC i la CUP defensa que la suspensió no és reconsiderable d'acord amb el Reglament de la Cambra. Una decisió refermada posteriorment a la Junta de portaveus. Els republicans, per boca de Marta Vilalta, adverteix a JxCat que "no pot fer d'oposició estan dins del Govern". ERC torna a demanar que "deixi de derivar els seus problemes interns cap a les institucions".

Pressió dels partits a JxCat

La reunió de la Mesa ha estat la primera dirigida per la republicana Alba Vergés, després que es concretés, el passat 28 de juliol, que ja no ha assistit a la Cambra. Després els diputats van marxar de vacances, però això no va impedir que el cas hagi seguit ressonant per la negativa de Laura Borràs, acusada de prevaricació i falsedat documental quan estava al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes, a fer el pas al costat que li demanen.

La resta de partits han assenyalat precisament JxCat per acabar amb la interinitat a la Cambra i decidir qui ha de prendre el relleu de Borràs. Aquesta mateixa setmana el secretari general de la formació, Jordi Turull, ho descartava argumentant que “l’embolic que s’ha generat al parlament no l’hem generat nosaltres”.

Tant ERC com el PSC i els comuns han pressionat fins a darrera hora per facilitar el relleu. Una petició a la qual fins i tot s’ha sumat el PP. Els socialistes van fins i tot més enllà i ja han posat una data límit, el 15 de setembre. Des de Ciutadans els insten a dimitir per forçar la designació d’una nova Mesa.

L'estabilitat del Govern en perill

Precisament, el mateix Jordi Turull ha assegurat aquest dijous que la seva formació intensificarà en les pròximes setmanes els contactes amb ERC per intentar reconduir les desavinences i evitar el trencament del Govern. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha reconegut que la suspensió de Laura Borràs "dificulta" l'estabilitat de l'executiu català, especialment després que aquest dilluns JxCat hagi condicionat la continuïtat del Govern al compliment de l'estratègia independentista de l'acord de coalició.