Enlaces accesibilidad
Justícia

Els líders del 'procés' esperen que el dictamen de l'ONU tingui conseqüències

  • Els presos indultats reclamen desjudicialitzar el conflicte polític i caminar cap a l'amnistia
  • Raül Romeva considera demostrat que a l'Estat espanyol "no hi ha separació de poders"
  • Josep Rull treu ferro al fet que la resolució no sigui jurídicament vinculant i espera que l'Estat "mogui peça"

Per
Romeva i Rull confien que la resolució de l'ONU tindrà efectes

Els exconsellers Josep Rull i Raül Romeva reclamen l'amnistia després del dictamen del Comitè de l'ONU que apunta que l'Estat espanyol va violar els seus drets i els d'Oriol Junqueras i Jordi Turull per haver-los suspès com a diputats abans de la condemna per l'1-O. Per Romeva es tracta "d'una victòria moral i política, però no només això" i creu que és "un pas endavant al camí cap al TEDH ", i demana a l'Estat espanyol que reaccioni. D'altra banda, Rull assegura que la resolució és "legalment vinculant", tot i que admet que és "poc optimista" amb que l'Estat espanyol mogui peça. Tot i això, destaca que tindran "munició jurídica" per a les causes ja obertes a Luxemburg i Estrasburg.

Rull, Romeva i els advocats Carles Mundó i Jordi Pina han comparegut en roda de premsa des de Barcelona per valorar el dictamen del Comitè de l'ONU, mentre que l'advocat Nico Krisch ho ha fet des de Ginebra (Suïssa). Per problemes tècnics no han pogut ser en aquesta compareixença a Suïssa, com estava previst, ni Oriol Junqueras ni Josep Rull, que finalment ha comparegut des de Barcelona. Rull ha explicat que el seu avió aquest divendres al matí s'ha retardat i que, per tant, s'ha quedat a Barcelona. Jordi Turull tampoc ha acabat compareixent.

Una resolució "històrica"

Des de Ginebra, l'advocat Nico Krisch ha subratllat que l'Estat ha de fer canvis legals per garantir que no es torni a repetir una violació de drets polítics com en el cas dels polítics independentistes, tal com ha assenyalat el comitè de l'ONU. "El comitè no pot forçar a fer-ho, però cada pas de no compliment posa Espanya fora de la família de les democràcies liberals", ha remarcat l'advocat, tot subratllant que no complir el dictamen comportarà "problemes de reputació importants" a l'Estat a l'ONU.

Krisch també ha posat èmfasi en el fet que la decisió del comitè de Drets Humans de l'ONU és "important" de cara als processos a tribunals internacionals, tant pels casos d'extradició com al Tribunal Europeu de Drets Humans. "Espanya ha d'acabar l'estratègia d'opressió", ha dit.

Per l'advocat, els indults als líder independentistes condemnats per l'1-O no són una "reparació completa". "Espanya ha d'assegurar que això no torni a passar", ha remarcat Krisch, tot assenyalant que això passa per reconèixer la violació dels drets i per fer canvis legislatius.

D'altra banda, l'exconseller i advocat Carles Mundó ha advertit que "si s'insisteix en l'acusació de rebel·lió", "es faria sabent que no té cap mena de fonament". "La conclusió és que els tribunals espanyols estan vinculats i s'han de sentir concernits pel dictamen", ha argumentat Mundó, que ha advertit que seria "una vulneració dolosa, acarnissant-se en l'abús del dret".