Preocupació per una tardor econòmicament incerta
- Famílies i empreses es preparen per ajustar-se el cinturó
- Alguns analistes estan convençuts que abans d'acabar l'any Europa entrarà en recessió
- L'atur creix a l'agost, però menys que en els millors anys previs a la pandèmia
Famílies i empreses comencen el mes de setembre amb un punt de preocupació per la conjuntura econòmica. La tornada a la rutina després de les vacances es combina enguany amb una tornada a l'escola més cara i amb la incertesa sobre l'impacte que tindrà en els pròxims mesos la inflació, el preu de l'energia o l'increment dels tipus d'interès en els pressupostos familiars i els comptes de petites i mitjanes empreses.
Reduir despeses, no endeutar-se o modificar les jornades de feina són algunes de les mesures per salvar la situació que ja han començat a adoptar els més previsors, per bé que alguns analistes preveuen una desescalada dels preus durant els propers mesos. D'altres, en canvi, estan convençuts que els alts preus de l'energia impediran que la inflació baixi de forma contundent a curt termini i, per tant, el Banc Central Europeu (BCE) es veurà obligat a pujar ràpidament els tipus d'interès, cosa que s'acabarà traduint en un encariment significatiu del crèdit i de les hipoteques.
Tot plegat dependrà en bona part de l'evolució del conflicte a Ucraïna i la gestió que Rússia faci dels seus ingents recursos energètics (gas i petroli). De moment, ha decidit tallar de forma inesperada el subministrament de gas a Alemanya, adduint problemes tècnics. També influirà la demanda de països com la Xina, que ha estat el motor del creixement econòmic mundial durant les últimes dues dècades i ara ha començat a fer figa.
Les patronals de petites i mitjanes empreses, com ara la PIMEC, consideren que el mercat de treball català no està preparat per afrontar amb prou garanties les turbulències que poden arribar els pròxims mesos. El refredament de l'economia i un complex entorn internacional faran que molt probablement l'atur creixi abans que acabi l'any, tal com ho ha fet a l'agost coincidint amb el final de la temporada turística.
El sector turístic, a contracorrent
Les perspectives ombrívoles per l'economia catalana de cara a la tardor són el pol oposat a la bonança que ha viscut aquest estiu el sector turístic. La reactivació dels viatges d'oci i el final de les mesures contra la pandèmia han permès fer bones les expectatives de principi de temporada i aconseguir que les agències de viatges recuperin els nivells d'activitat anteriors a la crisi sanitària.
Segons l'Associació d'Agències de Viatges Especialitzades (Acave), l'augment de la demanda s'ha notat molt el retorn dels viatges de llarga distància, com els safaris a l'Àfrica o a destins com els Estats Units. També ha crescut el pressupost disponible dels viatgers per a les vacances, fet que ha compensat l'encariment d'alguns tours per l'escalada dels combustibles, que s'ha notat especialment als bitllets d'avió.
Una altra derivada positiva de la tornada total a la normalitat ha estat la recuperació de tots els llocs de treball congelats o perduts durant la pandèmia. De fet, el sector de les agències de viatges ha patit precisament el contrari, la dificultat en molts casos per trobar mà d'obra. Una situació que també s'ha donat a la restauració i l'hostaleria i que alguns empresaris atribueixen a la reconversió laboral de molts afectats pels ERTO durant la pandèmia.
Amb relació amb l'època d'abans de l'esclat de la pandèmia, les agència han notat que ara gairebé tots els viatgers manifesten interès per contractar una assegurança per prevenir riscos sobrevinguts de cancel·lacions o canvis d'última hora.
Pel que fa a les destinacions internacionals predilectes, els Estats Units se situen amb molta diferència en primera posició, però també han repuntat els viatges a Tanzània, Botswana, Perú i Costa Rica. L'assignatura pendent és l'Àsia, on l'aproximació a la mobilitat encara en pandèmia és diferent a l'occidental. Països com el JApó i la Xina, que fa uns anys eren uns grans emissors de turistes i també destinacions interessants ara són menys atractives per les restriccions imposades pels seus respectius governs.