Comença la temporada amb els caçadors en peu de guerra
- Els caçadors es neguen a sortir mentre se'ls obligui a comunicar totes les batudes que fan
- La proliferació de porcs senglars perjudica els agricultors i posa en risc la seguretat del trànsit
Aquest diumenge les 900 colles que hi ha a Catalunya no han sortit a caçar i els 5.000 senglars que es preveia matar continuaran al medi natural. La reunió que van mantenir fa uns dies els responsables d'Acció Climàtica i la Federació de caçadors de Girona va evidenciar que les posicions, a quatre dies d'iniciar la temporada, estaven molt allunyades.
Malgrat la bona predisposició a l'entesa que professen les dues bandes encara no han arribat a un acord. La línia vermella continua sent la comunicació dels llocs de les batudes. Des d'Acció Climàtica es defensa la mesura com una aposta per la seguretat, mentre que els caçadors dirien on cacen sempre i quan es tracti de terrenys públics. Pels terrenys privats, que representen gairebé el 80%, argumenten que ja tenen el permís.
No comença la temporada
Aixói doncs, es manté l'aturada dels caçadors gironins i aquest diumenge no han començat la temporada tal com marca la Resolució de Vedes. El punt clau i l'origen de la discòrdia és l'anomenat 8.3, en què l'administració demana als caçadors que comuniquin la seva ubicació quan fan les batudes.
Des de la direcció general d'Ecosistemes i Gestió del Medi defensen que es tracta d'una mesura de seguretat per a caçadors i per a usuaris del medi natural per poder planificar millor les sortides i disposar de dades per prendre decisions. També argumenten que cal per facilitar informació a la ciutadania d'on seran els caçadors i que la batuda es respecti.
Si bé inicialment el text de la resolució marcava la comunicació d'uns paràmetres molt detallats, ara Acció Climàtica s'ha avingut a simplificar el tràmit i només demana les dades de referència de les colles i el paratge o zona on estiguin caçant. Des de la conselleria asseguren que estan oberts a revisar qualsevol proposta que impliqui simplificar la tramitació.
Els caçadors, en contra
La Federació de Caça de Girona considera que els nous requisits són un excés de zel perquè quan cacen en una propietat privada són els únics que tenen permís per poder realitzar una activitat dins aquell espai gràcies als acords amb els propietaris. En aquest sentit, la proposta dels caçadors és comunicar les batudes als espais públics però mantenen que la comunicació en propietats privades és innegociable
Els més beneficiats: els senglars
El problema és que les batudes per caçar senglars s'han convertit en una necessitat per gestionar el creixement incontrolat de la població d'aquests animals que poden crear moltes molèsties, sobretot als agricultors, i mentre el conflicte amb els caçadors duri s'obre la porta a la proliferació de més focus amb un excés de senglars.
Els caçadors apunten que aquest animal ha esdevingut una plaga en molts territoris que provoquen accidents a la carretera, danys als conreus i també podrien portar la temuda pesta porcina.
La Generalitat és conscient del valor que té la tasca dels caçadors en el control de la població dels senglars, però es manté ferma en el posicionament i precisament creuen que la comunicació del lloc de les batudes farà compatible la caça amb la resta d'activitats al medi natural.
Una altra de les propostes que han fet des d'Acció Climàtica és activar les sancions que ja preveu l'actual llei de caça i que fins ara no s'estaven imposant. Es treballa amb Mossos d'Esquadra i Agents Rurals per definir un protocol. L'objectiu és que quan hi hagi accions concretes que pretenen interrompre les batudes, aquestes es puguin sancionar. La llei preveu sancions que van dels 301 fins als 1.000 euros.