Enlaces accesibilidad
Mobilitat

Es posen en marxa 17 radars més a Barcelona que encara no multaran

Per
Nous radars a l'entorn escolar per no sobrepassar els 30 km/h

L'Ajuntament de Barcelona reforça la seguretat viària als entorns escolar en l'inici de curs i en ple retorn a l'activitat i la feina. Aquest dilluns posa en marxa 17 radars fixos nous a la ciutat: 12 al costat de zones escolars i altres cinc localitats en "zones de risc" on, segons dades del consistori, no es respecten les velocitats màximes. Aquests radars, però, encara no multaran. Començaran a sancionar el gener de 2023. Aquests radars se sumen als altres quatre radars de tram que ja van entrar en funcionament sancionant el passat divendres.

Aquests són els següents entorns escolars on s'instal·laran 12 nous radars de punt que controlaran que la velocitat màxima en aquests àmbits no superi els 30 km/h:

  • C/Numància (entre c/Anglesola i c/Déu i Mata), escoles Ítaca i Anglesola.
  • C/Aragó (entre c/Bruc i pg. de Gràcia), escola Lestonnac i Escolàpies Llúria.
  • C/Mallorca (entre c/Nàpols i c/Roger de Flor), escola Dominiques.
  • C/Mallorca (entre c/Muntanya i c/Fontova), escola Dovella.
  • Trav. de Gràcia (entre c/Aribau i c/Alfons XII), escola Infant Jesús.
  • C/Indústria (entre c/Sant Quintí i c/Conca), escola Miralletes i institut Moisès Broggi.
  • C/Sant Antoni Maria Claret (entre c/Trinxant i c/Guinardó), escola Antoni Balmanya.
  • C/Balmes (entre c/Marià Cubí i trav. de Gràcia), Escola Pia.
  • C/Balmes (entre c/Francolí i c/Santjoanistes), escola Poeta Foix.
  • C/Entença (entre c/Provença i c/Rosselló), escoles Xirinacs i Entença.
  • C/Sardenya (entre c/Taxdirt i trav. de Gràcia), escola de les Aigües.
  • C/Consell de Cent (entre c/Bruc i c/Girona), Centre Educatiu López Vicuña.

Aquests radars sempre sancionaran, tant si és jornada escolar com si no ho és. Les multes per excés de velocitat lleu seran de 100 i de 300 euros si se supera la velocitat per sobre de 50 km/hora.

Cinc radars més en zones de "risc"

També han entrat en funcionament, altres cinc radars més en punts de la ciutat on els cotxes excedeixen la velocitat màxima permesa dins la ciutat de 50 km/h. De moment, tampoc sancionaran, però ho faran a principis de l'any que ve.

Més trànsit, però sense nivells prepandèmia

La tornada a l'escola s'ha notat també en volum de trànsit a les carreteres catalanes. Fins a les 9 hores del matí s'han enregistrat un 4,5 % més vehicles que dilluns passat. Han entrat més de 200.000 a l'àrea metropolitana de Barcelona. Però no hi ha hagut retencions destacades.

On més han augmentat els usuaris ha estat a la xarxa de metro: han augmentat un 34 % a l'hora punta del matí, coincidint amb la tornada a l'escola i els descomptes en els títols de transports. En els primers 4 dies amb bitllets rebaixats se n'han venut més de mig milió. També han augmentat els viatgers de Rodalies. Un 8% respecte a un dia feiner normal. A Catalunya, 170.000 usuaris han adquirit ja aquests bitllets.

A Barcelona, l'ús del metro està a un 96 % de l'època prepandèmia i l'autobús, amb xifres, més baixes, situa el passatge en un 84 %. La reducció de tarifes de TMB i la gratuïtat de Rodalies, no ha tingut tampoc aquest dilluns un efecte diferent de qualsevol altre dilluns amb les escoles en marxa.