Escepticisme del sector de l'alimentació davant l'anunci de Díaz de regular els preus
- "Mai he parlat d'intervenció de preus", sinó d'un acord entre distribuïdores i associacions de consumidors, assenyala
- Part del sector primari demana controlar la pujada de preus al llarg de la cadena alimentària
Escepticisme i descontent en el sector de l'alimentació davant la proposta feta per la ministra de Treball, Yolanda Díaz, de topar el preu d'alguns productes bàsics, per tal de contribuir a reduir l'encariment dels preus dels aliments dels últims mesos i combatre la inflació que es manté per sobre del 10 %.
Unió de Pagesos i les patronals d'algunes cadenes de supermercats, en declaracions a l'ACN, avisen que és una mesura pot ser poc efectiva o contrària a la normativa europea. En aquest sentit, el secretari general del Consell d'Empreses Distribuïdores d'Alimentació de Catalunya (Cedac), Roger Gaspa, explica que el sector està disposat a seure amb el govern espanyol per abordar possibles solucions a l'encariment de la cistella de la compra, i recorda que "fa mesos" que les patronals proposen rebaixar l'IVA d'alguns articles.
Una altra part del sector primari opta per una baixada d'impostos dels aliments i controlar la pujada de preu dels mateixos des del moment de recollida fins que arriba al supermercat.
Díaz insisteix a limitar preus d'aliments bàsics
La ministra de Treball i Economia Social i vicepresidenta segona del Govern, Yolanda Díaz, ha insistit aquest dimecres en la mesura de limitar el preu d'aliments bàsics. Díaz ha destacat que es tracta d'una mesura necessària en un context d'elevada inflació, on els aliments s'han encarit fins a un 800 %. "Mai he parlat d'una intervenció de preus, sinó una mesura diferent que té a veure amb un acord entre les distribuïdores i les associacions de consumidors i usuaris", ha assenyalat aquest dimecres.
Ha anunciat que començarà una ronda de reunions amb distribuïdores i associacions de consumidors a partir d'aquest dilluns, encara que aquest mateix dijous ja ho farà amb una d'elles.
Antonio Garamendi, president de la CEOE, ha rebutjat la proposta de Díaz i fins i tot ha indicat al Canal 24 Hores que "comença a semblar una programació soviètica" en al·lusió a la quantitat de productes que es pretén incloure dins del límit de preus.