Enlaces accesibilidad
Calor extrema

Temperatures record a les aules aquest inici de curs: més de 30 graus

  • Algunes direccions de centres, han subscrit un manifest adreçat al Consorci d’Educació en què reclamen “mesures urgents”
  • A l’Escola Auró s’han superat els 40 °C a les classes aquest dimarts
  • El Departament d’Educació ha començat a distribuir ventiladors a les escoles i instituts per atenuar la calor

Per

El curs escolar ha començat fa tot just uns dies i la calor extrema que fa a les aules s'ha tornat la principal protagonista. Les Associacions de Famílies d’Alumnes (AFA) i les Associacions de Mares i Pares d’Alumnes (AMPA) de Barcelona, són les que han començat a protestar perquè algunes aules han arribat fins i tot als 40 °C.

El Departament d’Educació ha començat a distribuir ventiladors a les escoles i instituts per atenuar la calor. De moment es repartiran aparells entre aquest dijous i divendres.

La Generalitat envia ventiladors als centres públics que pateixen més calor | Héctor Marín

Algunes direccions de centres, han subscrit un manifest adreçat al Consorci d’Educació de Barcelona en què reclamen “mesures urgents” a les classes i també als patis, i un pla per instal·lar sistemes de renovació d’aire a totes les escoles de la ciutat.

El sindicat de mestres USTEC reclama que si es vol avançar el calendari “és urgent adaptar els centres”, i recorda que “la legislació de riscos laborals no permet treballar per sobre dels 27 °C”.

40 graus a l'Escola Auró

A l’Escola Auró asseguren que aquest dimarts s’han superat els 40 °C a les classes. La denúncia la feien a Twitter, i no és l’única que s’ha publicat: “Les criatures, com pollastres a l’ast”, critica una mare a les xarxes socials. La directora del centre explica que per les característiques de l'edifici, no hi poden crear ventilació. Assegura que fan el que poden i que fins i tot mullen els caps als nens i els obliguen a hidratar-se constantment.

Les famílies de l’Escola de la Concepció compren ventiladors

A l’Escola de la Concepció, a la Dreta de l’Eixample, s’hi han instal·lat ventiladors per combatre la calor dins el centre. La iniciativa ha sorgit de les famílies, que han estat les que han comprat els aparells. Des de l’AFA de l’escola s’assegura que la calor és insuportable, sobretot al segon pis del centre, on hi ha els cursos superiors.

Les famílies de P4 van ser les primeres a portar ventiladors a les aules. A partir d’aquí, els ventiladors han arribat a la resta de classes.

A l'escola Pau Romeva de les Corts, les famílies es van gastar 10.000 € en comprar 72 ventiladors. Ara es queixen perquè no els donen permís per instal·lar-los i s’amunteguen en un soterrani.

15 escoles per sobre dels 30 graus

L’Escola Concepció és una de les 15 escoles que el Consorci d’Educació de Barcelona va detectar que tenia temperatures per sobre dels 30 graus al juny i que van marcar com a actuació prioritària.

El pla en què fa 5 anys que hi treballen té una dotació anual de 2,5 milions d'euros per detectar les mancances als centres. Es treballa perquè totes les escoles siguin confortables en l'àmbit climàtic. Aquests canvis es produirien a curt termini en 4 anys. Inclouen la instal·lació de vinils a les finestres per tapar el sol, la creació de corrents d'aire i la instal·lació de ventiladors homologats entre d'altres. Ara per ara, acudeixen a les escoles per explicar lis com poden aconseguir una millor temperatura amb els recursos que tenen. Dels 320 centres educatius que estan al pla, s'ha actuat en 40 d'ells en els darrers 5 anys.