Enlaces accesibilidad
Acord

Govern i agents socials signen el Pacte Nacional per a la Indústria

  • El pacte suposarà una inversió de més de 3.000 milions d'euros els propers tres anys
  • L'objectiu és que el pes del sector industrial en el PIB català arribi al 25% l'any 2030

Per
Catalunya vol guanyar pes industrial

Tret de sortida al Pacte Nacional per la Indústria que preveu una inversió de més de 3.000 milions d'euros en el període 2022-2025. L'acord detalla 152 accions, entre les quals destaquen la voluntat d'incrementar les exportacions industrials fins als 90.000 milions d'euros o assolir la xifra de 510.000 afiliats a la Seguretat Social en el sector, 20.000 més dels que hi havia abans de la pandèmia.

Es tracta de promoure una indústria més digitalitzada, innovadora i sostenible, unes fites que ja fa temps que es plantegen però no es concreten. De fet, l'anterior pacte ja es marcava com a objectiu que la indústria suposés un 25% del PIB l'any 2020 i no es va aconseguir.

Ara amb la renovació del pacte la Generalitat pretén que la indústria representi el 22% del PIB industrial el 2025 i assoleixi el 25% el 2030. "Necessitem recuperar pes industrial perquè és un sector que estira el conjunt de l'economia", ha dit el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, mentre que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha mostrat convençut que l'aliança entre institucions i agents socials permetrà crear "prosperitat compartida".

Cinc grans àmbits d'actuació

El pacte s'estructura en cinc grans apartats temàtics. A banda de l'objectiu principal d'incrementar el pes de la indústria fins al 25% del PIB el 2020, l'acord fixa altres reptes, com ara incrementar la productivitat aparent del treball a la indústria un 3% anual, produir de manera més sostenible, augmentar el grau d'electrificació fins al 42,4% o quadruplicar el pressupost de la Generalitat en innovació industrial.

Entre les accions amb més pressupost, hi ha l'impuls d'un pla d'energies renovables (60 MEUR), el Digital Innovation Hub de Catalunya (60 MEUR), l'impuls de la connectivitat d'alta capacitat en zones d'activitat econòmica (233 MEUR), una terminal multimodal d'autopista ferroviària al Port de Barcelona (30 MEUR), o el desenvolupament d'una vall de l'hidrogen (20 MEUR).

Ambient distès a l'acte de signatura del Pacte Nacional per a la Indústria | ACN

Ambient distès a l'acte de signatura del Pacte Nacional per a la Indústria | ACN

Per àmbits, el que compta amb més pressupost és el de Digitalització Indústria 4.0, Innovació i Internacionalització (901,2 MEUR), seguit del que s'enfoca a l'Ocupació i la formació (677,5 MEUR); el de Sostenibilitat (589,5 MEUR); el d' Infraestructures (548,6 MEUR), i en darrer lloc el de finançament (100,6 MEUR).

El nou document també inclou un apartat destinat a la perspectiva de gènere. En aquest sentit, l'acord reconeix una "forta" masculinització del sector industrial i es proposa revertir "l'escàs interès" de les dones en aquest tipus d'estudis.

Consens entre Govern, patronal i sindicats

El Pacte Nacional per a la Indústria compta amb l'aval de les principals patronals del país, Foment del Treball i PIMEC, i també dels dos sindicats majoritaris, Comissions Obreres i la UGT.

El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha expressat la "satisfacció" de la patronal que encapçala perquè considera que el pacte comportarà un reforç de teixit industrial català amb més talent i més internacionalització: "donarà més força i cohesió a l'economia i també a nivell social". I ha afegit que aquesta complicitat s'hauria de fer extensiva en àmbits fiscals que poden afectar l'economia.

Per al secretari general de PIMEC, Antoni Cañete, és molt important haver assolit un acord fruit del diàleg i el consens. A més a més, ha expressat el seu desig que aquest pacte no sigui un punt d'arribada sino el primer pas d'un llarg camí. En aquesta línia, ha recordat que la indústria ha passat de representar un 27% del PIB al començament de segle a menys del 20% actual, i pensa que és imprescindible revertir aquesta situació.

De la seva banda, els secretaris generals dels dos principals sindicats, Comissions Obreres i UGT, han defensat l'acord com la millor manera d'apuntalar i promoure un sector econòmic clau per garantir ocupació de més qualitat i estable.

El secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, creu que es demostra el compromís polític sobre com orientar la política econòmica i productiva apostant per la industrialització de Catalunya, mentre que el secretari general d'UGT de Catalunya, Camil Ros, ha lamentat que l'anterior pacte no hagi donat els resultats desitjats, i ha explicat que es volen implicar perquè la indústria continuï mantenint el pes que li correspon al conjunt de l'economia.