La literatura en català pren el Moll de la Fusta
- Fins al dia 18 de setembre La Setmana acull més de 300 activitats destinades a tots els públics
- Dimecres dia 14 es llegirà un manifest en defensa de la llengua catalana
- La salut del sector editorial és bona però pot patir a curt termini si es deteriora la situació econòmica
La Setmana del Llibre en Català ha obert portes al Moll de la Fusta amb més espai, editors i activitats que mai i l'ambició de superar els 50.000 visitants de l'última edició. La cita celebra 40 anys convertida en un gran festival, segons és la voluntat del seu president Carles Girbés, i vol acompanyar la vitalitat del sector a les portes d'una tardor que es presenta complicada pels avisos d'una recessió econòmica.
De moment, el Gremi d'Editors confirma el bon moment de l'edició en català amb un creixement del 8% de les vendes l'any 2021 i un primer semestre del 2022 que manté la bona tendència. D'altra banda, La Setmana fa enguany una defensa explícita del català amb un manifest reivindicatiu que es llegirà el dia 14.
Una cita important del sector
L’acte inaugural de la 40a edició de La Setmana ha anat a càrrec de la Premi d’Honor de les Lletres catalanes, la mallorquina Antònia Vicens. Els primers visitants ja han pogut gaudir d'algunes de les més de 300 activitats programades fins al dia 18 de setembre.
La Setmana ocupa enguany 80.000 metres quadrats al Moll de la Fusta, l'extensió més gran que ha tingut mai, i també presenta rècord d'expositors (259), editorials participants (206), capçaleres catalanes presents (250), volum d'exemplars presents (200.000) i activitats (300). També està previst que hi hagi la presentació de 150 novetats editorials.
A més a més, hi passaran uns 700 convidats entre escriptors, il·lustradors, editors, llibreters i personalitats del món cultural i del sector editorial en general.
L'esdeveniment combina aquestes presentacions amb els fons de les editorials i un ampli programa d'activitats, amb l'estrena de propostes matinals i tardes temàtiques, al voltant de qüestions com el món rural, amb la presència de la cineasta Carla Simon i Arnau Vilaró, que presenten el film Alcarràs; la tarda de la llengua, on s'aborden diversos aspectes de la situació de la llengua; o la tarda de ciència, amb una xerrada divulgativa del científic Joan Anton Català i els experiments de Pere Renom, entre altres.
Compromís amb el català
En aquest 40è aniversari La Setmana reafirma el seu compromís amb la defensa de la llengua catalana i es presenta com una cita reivindicativa del llibre en català. Aquest compromís es posarà de relleu de manera explícita amb la lectura d’un manifest que mostra la preocupació del certamen per la situació de la llengua, particularment en l'àmbit educatiu.
La lectura es farà el dimecres dia 14 just abans de l’inici de l’acte de lliurament del Premi Trajectòria, que enguany es concedirà a l’escriptor Joan Francesc Mira, un dels grans noms de les lletres catalanes.