Enlaces accesibilidad

2022, l'any amb més homenatges al gran pianista de jazz Tete Montoliu

  • Tete Montoliu, el millor pianista de jazz de Catalunya, és famós també arreu del món per la seva música
  • Va tocar amb les grans figures internacionals i continua sent referent pels afeccionats i professionals
  • Enguany fa 25 anys que va morir i se li han fet molts homentages: el recordem també a RTVE Catalunya

Per
El barceloní Tete Montoliu es va fer famós arreu del món com a pianista de jazz

Tete Montoliu no deixa mai de sonar. Per a qui estima el jazz és una figura imprescindible i sempre present. L'any que som encara se li han fet més homenatges, perquè fa 25 anys del seu traspàs. Falten els concerts familiars a l'Auditori de Barcelona,  al Barcelona Jazz Fest, i ja s'han fet actes tan diversos com el Camps de Cotó 2.0 a Rubí,  les sessions als Lluïsos d'Horta i el concert al Teatre Grec.

 

Nascut a Barcelona, el seu pare era músic titular del Gran Teatre del Liceu i la seva mare una gran aficionada al jazz. Així que de petit va escoltar Emili Vendrell al costat del seu pare i a casa la mare de li posava els discos de Duke Ellington i d'altres mestres. Per a Montoliu, Art Tatum i va ser una gran influència. De jove, es va treure la carrera de piano i sempre més la seva vida va estar vinculada al jazz.

El pianista al plató: l'inigualable Tete Montoliu

Un somrient Tete Montoliu va actuar al piano, amb corbata i americana, al costat dels músics a un programa de 'Galas del sábado', el 1969. Es tractava de veure i escoltar un gran bateria, Joe Morello, arribat de Massachusetts i de gira per Europa. No era el primer cop ni va ser l'últim: Montoliu va tocar amb els grans, quan anava als Estats Units o quan ells travessaven l'Atlàntic. La cara de satisfacció de Tete ho diu tot. Ho trobareu clicant aquí, al minut 47'.

Tete Montoliu tocant a TVE, el 1969, al costat del bateria

 cropper

El pianista vivia a Holanda a finals dels anys 70, perquè allí podia enregistrar discs i promocionar-se a ràdio i televisió. Va venir expressament a l'estiu del 1977 a Catalunya per a participar en una actuació a la Jazz Cava de TerrassaMontoliu ho explica i també escoltem Valentí Grau i Lluís Ramblas, promotors de la sala.

Tete Montoliu es va convertir en un convidat desitjat per a qualsevol programa d'entreteniment o musical. Així, se li va dedicar un monogràfic l'any 1978 al Musical del divendres, presentat per Aurora Claramunt.

Potser un dels fragments més populars del mític espai Musical Express, creat i dirigit pel recordat Àngel Casas, sigui la interpretació conjunta del tema 'Paraules d'Amor' entre Tete Montoliu i Joan Manuel Serrat. Però pels amants del jazz, cada episodi d'aquest programa amaga joies irrepetibles. Hem recuperat l'enregistrament d'un Musical Express amb Sonny Stitt, a qui Montoliu considerava una llegenda.

El pianista i Stitt, al saxo tenor, interpreten 'Walkin' i 'Lover Man'. Amb el contrabaix Ron Carter, Montoliu interpreten 'Old folks', 'There is no greater love' i 'Privade'. Amb el bateria Art Blackey i el grup de jazz Messengers, interpreten 'This thing called love' i 'Billie's Bounce'. Finalment, acompanyat per Carter i Blackey, toquen 'Oleo' i 'Secret Love'.

Entrevistes a tota mena de programes

Tete Montoliu considerava que a la vida, encara és important que la música, és l'amor. Ell que s'expressava sobretot amb el piano, no defugia les entrevistes i converses per a explicar anècdotes i diferents moments de la seva professió o el seus sentiments. El 1978, algú de tanta anomenada a Catalunya, no podia faltar a Personatges, amb Montserrat Roig.

Fins i tot van cridar Tete Montoliu per a participar a un programa esportiu, Fantàstic. El músic, blaugrana impenitent, va contestar les preguntes d'Albert 'Chapi' Ferrer. I precisament li va explicar perquè li deien Tete.

L'especial de TVE per recordar Tete Montoliu

El 2007 mor Tete Montoliu a conseqüència d'un càncer de pulmó als 64 anys. RTVE Catalunya li va dedicar un programa especial titulat 'Tete Montoliu. La música que li agradava tocar'. Hi trobem peces com 'Lament', 'Stella by starlight' i actuacions amb Serrat, Núria Feliu o Mayte Martín. I l'emotiu 'Feelings' al seu comiat al Palau de la Música.

Sortosament, són molts els enregistraments que ens queden de Tete Montoliu, també quan passava pels estudis de Sant Cugat per a posar-se davant les càmeres.