Enlaces accesibilidad
Estudi

Quant dura la immunitat contra la covid?

  • Un de cada tres infectats amb covid i que no es van vacunar no té anticossos detectables un any després de la malaltia
  • Persones amb desordres com depressió, estrès crònic o esquizofrènia tenen una menor resposta a la vacunació en general
  • La investigació ha estat liderada per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i l'Institut Germans Trias i Pujol

Per
Quant dura la immunitat contra la covid?

Quant dura la immunitat contra la covid és una dada important de cara a decidir quan s'ha de tornar a vacunar la població. Un estudi ha conclòs que una de cada tres persones que es va infectar de covid-19 i no s'havia vacunat no té anticossos detectables un any després de la infecció.

Un terç de les persones que han passat la covid i que no s'han vacunat ja no té anticossos detectables | Alma Izquierdo

La investigació l'han coliderat l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i l'Institut Germans Trias i Pujol (IGTP), amb el suport de la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu. L'estudi prospectiu de seroprevalença subratlla la necessitat de vacunar-se malgrat haver-se infectat i confirma que la immunitat híbrida (vacunació més infecció) és major i més duradora. També apunta que el tipus de vacuna, l'edat i la salut mental són factors associats al nivell d'anticossos. La investigació ha estat publicada a la revista 'BMC Medicine'.

Fins ara la majoria d'estudis serològics després de la vacunació s'havien fet en grups específics com personal sanitari i no distingien entre persones amb o sense infecció prèvia, o no tenien dades clíniques immunològiques sobre la infecció.

La importància de vacunar-se

En aquest estudi, l'equip investigador va fer un segon mesurament en una cohort poblacional de Catalunya, COVICAT-GCAT, sis mesos després de l'inici de la vacunació. Es van incloure 1.076 persones d'entre 43 i 72 anys.

Els resultats mostren que en el 36% de persones infectades però no vacunades ja no es detecten anticossos un any després de la infecció. Això passa especialment en persones majors de 60 anys i fumadores.

En les persones amb infecció prèvia, la vacunació induïa a nivells d'anticossos considerablement majors que en persones sense aquesta infecció. La primera autora de l'estudi juntament amb Gemma Moncunill, Marianna Karachaliou, destaca la importància de vacunar les persones encara que s'hagin infectat prèviament i afegeix que les dades confirmen que la immunitat híbrida és superior i més duradora. Això significa, segons la investigadora, que les persones vacunades, però que no han passat la infecció necessitarien un reforç abans que les que sí que l'han passat.

D'altra banda, els resultats apunten que el factor més fortament associat al nivell d'anticossos és el tipus de vacuna. La de Moderna va ser la que més anticossos va generar. A més, també semblen influir altres factors com ser major de 60 anys o patir una malaltia mental, grups amb menors nivells d'anticossos després de la vacunació.

La investigadora d'ISGlobal Carlota Dobaño ha afirmat que l'associació entre salut mental i resposta d'anticossos requereix major recerca, però afegeix que se sap que persones amb desordres com depressió, estrès crònic o esquizofrènia tenen una menor resposta a la vacunació en general.

Entre les persones vacunades, només un 2,1% no presentava anticossos en el moment de l'anàlisi i aproximadament l'1% havia tingut una infecció post-vacunació. Els investigadors apunten, però que l'estudi es va fer abans que la variant òmicron es convertís en la dominant.