Enlaces accesibilidad
Psicologia

Quines són les claus de la teràpia breu segons el psicòleg Víctor Amat?

  • La teràpia breu busca obtenir resultats positius en el pacient en el mínim de temps possible
  • El psicòleg Víctor Amat recomana dedicar sis sessions de tractament seguint aquest enfocament psicològic
  • Recupera l’entrevista de 'Noms Propis' amb Anna Cler a RTVE Play Catalunya

Per

Alguna vegada has anat al psicòleg o estàs pensant a anar-hi? Potser penses que necessitaràs moltes sessions i que no saps quan acabaràs el tractament... No és així si segueixes la teràpia breu! Víctor Amat, psicòleg i president de l'Asociación Española de Psicoterapia Breve, detalla al programa 'Noms Propis' les claus d'aquest enfocament.

Quina és la seva durada?

Com més llarga és la teràpia, menys canvi hi ha

La teràpia breu busca obtenir resultats positius en el mínim temps possible. Segons Víctor Amat, amb un tractament de sis sessions seria suficient per poder fer canvis. “S'ha demostrat que com més llarga és la teràpia, menys canvi hi ha. Per tant, quan una persona va deu anys al psicòleg pràcticament el que està fent és consolidar el seu problema, no millorar-lo”, afegeix l’expert.

Víctor Amat, psicòleg expert en teràpia breu

Víctor Amat, psicòleg expert en teràpia breu RTVE

És cert que hi ha casos de pacients que requereixen un acompanyament de molts anys. Per exemple, persones que han patit situacions de vulnerabilitat durant la seva infantesa. Però Amat entén la psicoteràpia com "donar una empenteta a la persona perquè surti i activi els seus propis recursos i això no hauria de durar massa." Així que ja podem esborrar del nostre pensament que un tractament psicològic ha de ser obligatòriament llarg i feixuc.

És important aprofundir en el passat?

Moltes vegades conèixer l'origen d'un problema no el resol

Dins de la teràpia breu no sempre cal aprofundir en el passat. Malgrat que, tal com diu Víctor Amat, hi ha casos on indagar en l’arrel del problema ajudarà i altres en què no. Molta gent diu que la teoria se la sap, però a la pràctica no canvia. “Aquí t'adones que moltes vegades conèixer l'origen d'un problema no el resol”, afirma. A la teràpia breu “no ens entretenim a fer coses que no són rellevants”.  Per això, aquest tipus d’enfocament se centra en com el pacient s’enfronta al seu dia a dia i a ajudar-lo a modificar la seva relació amb el conflicte i no tant en l'origen perquè a vegades "està en un lloc que ja no es pot modificar".

El psicòleg Víctor Amat a 'Noms Propis' amb Anna Cler

El psicòleg Víctor Amat a 'Noms Propis' amb Anna Cler RTVE

Quines són les problemàtiques es tracten millor amb una teràpia breu?

El Centre de Teràpia Breu de Barcelona, que dirigeix Amat, està especialitzat en trastorns d'ansietat.  “A mi m'agrada molt tot el que és el trastorn del pànic, trastorns obsessius, quan la gent pateix molt per coses relacionades amb la por”, confessa l’expert. En canvi, hi ha altres companys i companyes que utilitzen la teràpia breu en qüestions familiars i de parella. Al final, la teràpia breu és una manera d'entendre la psicoteràpia: “No és que sigui una tècnica que serveix per a una cosa concreta si no que és una manera de pensar una mica diferent sobre els problemes.”