Enlaces accesibilidad
Multa

Glovo, sancionat amb 78,9 milions d'euros per irregularitats en la contractació

  • Las infracciones afectan a 8.331 trabajadores en Barcelona y 2.283 empleados en Valencia
  • Glovo deberá pagar 49,7 millones en multas y 29 millones en cuotas pendientes a la Seguridad Social

Per
Multa històrica a Glovo: 79 milions d'euros

La Inspecció de Treball ha multat a Glovo amb 78,9 milions d'euros per tenir contractats a repartidors com a falsos autònoms a Barcelona i a València, segons ha confirmat RTVE. L'empresa hauria d'haver posat en nòmina a 10.641 empleats, d'acord amb el que estableix la Llei Rider.

Les infraccions sancionades afecten 8.331 empleats en la capital catalana i 2.283 riders en la valenciana. La Inspecció de Treball considera que són falsos autònoms “que depenen” de Glovo i que aquesta companyia hauria d'haver-los incorporat a la plantilla com a treballadors per compte d'altri.

“L'empresa no és una mera intermediària en la contractació de serveis entre comerços i repartidors, sinó que presta serveis de repartiment i missatgeria, fixant les condicions essencials de prestació d'aquest servei”, indiquen els inspectors.

Detalladament, a Barcelona sanciona amb 39 milions d'euros de multa l'ús de falsos autònoms i exigeix a Glovo 24 milions en quotes a la Seguretat Social que havien d'haver-se cotitzat.

A València, l'empresa ha d'abonar 2.500 euros de multa per obstrucció a la Justícia, a més de 10,7 milions per usar falsos autònoms i altres 5,05 milions en cotitzacions pendents a la Seguretat Social, en considerar assalariats als repartidors.

Regularització de més de 10.600 treballadors

Aquest matí la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, ha confirmat la regularització de més de 10.600 treballadors de l'empresa de repartiment Glovo: "Estem davant uns falsos autònoms i el pes de la llei caurà sobre aquesta empresa com ha caigut amb la Inspecció de Treball", ha dit en els passadissos del Congrés.

La ministra de Treball ha explicat que Glovo ha actuat de manera "gravíssima" en dos aspectes, vulnerant els drets laborals i obstruint també la labor d'inspecció: "I això és gravíssim en un Estat social, democràtic i de dret, on les empreses ha de complir la llei".

Ha destacat l'import elevat de la multa i ha estat categòrica en afegir que la "llei s'aplica a tothom i des del Ministeri de Treball no pararem i complirem la llei". A l'agost, la ministra també va obrir la porta a exigir responsabilitats als restaurants i altres establiments que facin ús de sistemes de repartiment il·legals, que vulnerin la regulació.

Des de principi d'any, Glovo suma ja 42,2 milions d'euros en liquidació de quotes a la Seguretat Social i altres 84,4 milions per infraccions, al que se sumen sancions per 14.000 euros en dues actes d'obstrucció a la labor inspectora.