Com fer una kokedama? Segueix aquesta tècnica floral japonesa en 4 passos
- La kokedama segueix una tècnica japonesa que consisteix a plantar una planta en un test fet amb bossa de molsa en forma de bola
- Joan Català, de l’empresa Omotesando Plants, detalla els passos que cal seguir per crear aquest tipus d’art floral
Pots veure tots els continguts del programa 'Va de Verd' a RTVE Play Catalunya
Saps què significa la paraula japonesa kokedama? Bola de molsa! Aquesta tècnica floral té més de cinc-cents anys i és germana de la del bonsai i de l’ikebana. Consisteix a plantar una planta en un test fet amb bossa de molsa en forma de bola. Joan Català, de l’empresa Omotesando Plants, detalla al programa ‘Va de Verd’ tots els passos que cal seguir per crear aquest tipus d’art floral i trasplantar una planta d’un test tradicional a un d’orgànic. T’hi animes? Necessitaràs la planta que vols trasplantar, una argila japonesa anomenada akadama, substrat mineral, una mica d’aigua, una capa de molsa, fil i tisores. Som-hi!
1. Barreja
Per començar, barreja l'akadama amb substrat mineral. Aproximadament has d'agafar cinc grapats amb cada mà i triturar-los dintre de substrat mineral. Un cop hagis afegit tota l'akadama, hauràs de barrejar-la i posteriorment caldrà ficar aigua. La quantitat d'aigua t’ha de permetre fer una mescla homogènia. És difícil fer-ho bé a la primera així que si et quedes curt d’aigua, no et preocupis perquè podràs incorporar més i si has ficat massa, hauràs d’afegir més substrat mineral. Barreja bé tot durant aproximadament uns 20 segons.
2. Crea una bola
Un cop hagis acabat de barrejar, hauràs de treure la planta del seu test original i retirar tota la sorra que rodeja les arrels. Al final has d’aconseguir crear una bola al voltant de les arrels de la planta amb la barreja que has fet.
3. Cobreix la bola amb molsa
Quan hagis fet la bola al voltant de les arrels, hauràs de treballar amb la capa de molsa que ajudarà a conservar la humitat de la planta de manera natural. Abans de tot, treu la pinassa i les fulles que hi hagi enganxades per deixar-la tan neta com sigui possible per les dues bandes. Quan ja tinguis preparada la capa, posa la kokedama a sobre i abraça-la. D'aquesta manera, si et falta un tros de molsa en algun lloc, podràs arrencar-lo i enganxar-lo on quedi el forat.
4. Fixa la capa de molsa amb un fil
Perquè la molsa no caigui, s’ha de fixar amb un fil. Primer hauràs de fer una passada de manera horitzontal i fer un doble nus. Després l’hauràs d’estrènyer i tallaràs el fil curt que et sobri de manera que quedi ben agafat. Amb el fil hauràs de donar voltes al voltant de la bola. Perquè pugui passar per sota de la passada horitzontal, al principi, pots posar el dit per fer palanca i puguis ficar-lo almenys un parell de vegades.
Quan vegis que la kokedama comença a estar ben agafada, aixeca la bola i continua donant voltes. És important fer-ho sempre en diagonal de dalt a la dreta i de baix a l'esquerra perquè si ho fas en vertical, el fil es desenganxarà. També has de tenir cura i no escanyar la planta perquè podria fer-se mal. Quan comenci a tenir una forma rodona i estigui ben coberta de fil, talla i fes un nus amb de les primeres passades de fil. Hauràs de tallar el tros de fil que et sobri i ja tindràs la teva kokedama!