Enlaces accesibilidad
Polèmica

El Govern tanca files amb la consellera Alsina

  • Alsina diu que la resolució del Parlament que acusava Israel d'apartheid "no és la posició del Govern i el poble català"
  • La CUP exigeix una rectificació immediata i el PSC acusa la consellera de menysprear el Parlament

Per
Aragonès defensa la consellera Alsina

El president de la Generalitat ha hagut de sortir al pas de la polèmica originada pel viatge de la consellera d'Acció Exterior a Israel i Palestina. Pere Aragonès defensa que el Govern es relacioni amb Israel i tots els pobles i estats del món, independentment de la seva "política interna.

El motiu de la polèmica són les declaracions de la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, en una televisió israeliana, on ha assegurat que la condemna a Israel per polítiques "d'apartheid" que va aprovar el Parlament al juny "no és la posició del Govern ni la dels catalans".

En una breu compareixença davant la premsa al Palau de la Generalitat aquest divendres, després de reunir-se amb el president del Consell Executiu de Còrsega, Aragonès ha subratllat la voluntat del Govern de consolidar els màxims lligams internacionals amb tothom. El president català ha defensat la visita de la titular d'Acció Exterior, que s'ha reunit amb membres del govern i alcaldies israelians i que dimarts passat també va visitar Palestina. La consellera va apuntar que les polítiques de cooperació vinculades a la pau a Palestina que es promouen "des de fa anys" a Catalunya són un "referent" en l'àmbit internacional.

L'oposició carrega contra la consellera

El PSC qualifica de "menyspreu al Parlament" les paraules de la consellera i la CUP espera una rectificació després que el mes de juny el Parlament aprovés una resolució en què equiparava el sistema que Israel aplica als "Territoris Ocupats" al crim d'apartheid i el declarava contrari al dret internacional. Aquest primer punt del text, acordat pels grups parlamentaris d'ERC, la CUP i ECP a la Comissió d'Acció Exterior, Transparència i Cooperació (CAETC) va rebre el suport també del PSC-Units. El grup de JxCat s'hi va oposar, i Vox i Cs es van abstenir.

El text també condemnava la vulneració de drets humans i totes les pràctiques equivalents a l'apartheid contra la població palestina. Aquest punt va comptar amb els vots a favor de tots els grups, tret de Vox i Cs que es van abstenir.

Dies després, la consellera Alsina, de JxCat, va acusar els grups del Parlament que van aprovar la resolució sobre Palestina de "banalitzar" el terme "apartheid". El mateix dia de la resolució al Parlament, la consellera d'Acció Exterior va parlar per telèfon amb l'ambaixadora israeliana, una conversa on va evitar mencionar el 'Catalangate'.

S'acosta el debat de política general

Els socis de govern arribaran més dividits que mai al debat de política general que es fa la setmana vinent al Parlament. Al PSC no li agrada el format i demana una reforma i una "modernització" de l'estructura perquè sigui "més transparent i democràtic". La portaveu del grup parlamentari socialista, Alícia Romero, demana al president de la Generalitat que respongui a cada grup i no faci una resposta conjunta.

Sobre el debat fiscal que ha originat la decisió del govern andalús de suprimir l'impost de patrimoni, Romero fa una crida al govern català perquè s'impliqui en el debat sobre la reforma del model de finançament autonòmic. Tot i això, el PSC admet que serà molt complicat poder reformar el sistema en aquesta legislatura per la proximitat de les eleccions.