Aragonès afronta el debat de política general amb l'autodeterminació i les propostes anticrisi com a protagonistes
- El debat que marca l'inici del curs polític a Catalunya arriba en un context de turbulències a múltiples nivells
- Coincideix amb un moment especialment delicat en les relacions entre socis del Govern
- El teló de fons del debat serà la negociació dels pressupostos de la Generalitat per al 2023
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, posarà aquest dimarts sobre la taula una proposta per recosir aliances entorn del dret a l'autodeterminació, en el debat de política general que arrencarà al Parlament a les 11.30 hores del matí. Es preveu que la sessió s'allargui tot el dia.
El debat que marca l'inici del curs polític a Catalunya i orienta el rumb de les polítiques del Govern arriba aquest any en un context de turbulències a múltiples nivells: crisi econòmica i inflació per la invasió russa a Ucraïna, tensions entre ERC i JxCat que podrien derivar en ruptura de la coalició i un Parlament amb una presidenta des del juliol suspesa, Laura Borràs, i que encara no ha estat substituïda.
Alba Vergés al comandament
La vicepresidenta primera del Parlament en funcions de presidenta, Alba Vergés, d'ERC, presidirà la sessió a conseqüència de la negativa de JxCat a rellevar a Borràs, pendent de judici.
Vergés obrirà la sessió aquest dimarts a les 11.30 hores, que s'iniciarà amb el discurs sense límit de temps del president de la Generalitat, Pere Aragonès, seguit dels líders dels grups parlamentaris -cadascun disposarà de mitja hora-. Després el president els respondrà un a un, de manera individualitzada.
Després de la maratoniana jornada del dimarts, el ple no es reunirà dimecres a causa del judici a Madrid de la portaveu de la CUP al Parlament, Eulàlia Reguant, i serà divendres quan es reprengui la sessió per votar les propostes de resolució dels grups.
Incertesa en la coalició de Govern
El debat coincideix amb un moment especialment delicat en les relacions entre socis del Govern, fins al punt que la cúpula de JxCat ha advertit que és "perfectament possible" la ruptura de la coalició si els republicans no accepten complir tres condicions, recollides en l'acord de legislatura: reactivació d'un Estat Major del procés, unitat d'acció a Madrid i negociació d'amnistia i autodeterminació en la taula de diàleg amb l'Estat.
En les últimes setmanes, dirigents de tots dos partits han mantingut contactes discrets per apropar posicions. Encara que inicialment des de JxCat demanaven aconseguir un acord abans del debat de política general, però ja han matisat que no imposen cap ultimàtum, de manera que les reunions podran prosseguir a l'octubre.
La continuïtat de Junts en el Govern, en tot cas, la decidirà la seva militància en una consulta, d'acord amb els termes que fixi el consell nacional del partit, que segons fonts de la formació podria reunir-se entorn del 20 d'octubre.
PSC, CUP i Comuns
El teló de fons del debat d'aquesta setmana serà la negociació dels pressupostos de la Generalitat per 2023, que Aragonès desitjaria pactar amb la CUP i En Comú Podem, encara que el conseller d'Economia, Jaume Giró, ha ampliat les converses al PSC.
El primer secretari del PSC i cap de l'oposició a Catalunya, Salvador Illa, serà el primer cap parlamentari a debatre, des de les 15.00 hores de dimarts amb Aragonès a qui li ha donat la mà per pactar qüestions com el model lingüístic a les escoles catalanes o mesures econòmiques, inclosos els pressupostos.
Les reticències de la CUP a avalar els pressupostos situen els comuns -que ja van avalar els últims comptes del Govern- com a soci clau, mentre que Vox, Ciutadans i PPC marcaran perfil opositor en temes com el compliment de les sentències que estableixen un 25 % de classes en castellà o l'impost de patrimoni que Aragonès no té intenció de suprimir.
Inflació i autodeterminació
En el discurs inicial d'Aragonès, segons que assenyalen fonts de la Generalitat, a més de la llista d'actuacions dutes a terme pel Govern, destacaran mesures econòmiques per lluitar contra la inflació i una proposta relacionada amb l'autodeterminació.
Dimecres passat, des de Washington, Aragonès ja va avançar que formularà una "proposta àmplia per l'autodeterminació", perquè "la ciutadania pugui votar", perquè "és la millor manera de resoldre el conflicte polític" i permet "sumar no solament" els independentistes, sinó també "tots els demòcrates".
Aragonès també farà èmfasi en les mesures que preveu prendre per "pal·liar els efectes" derivats de la inflació i els alts preus de l'energia.