Enlaces accesibilidad
Covid 19

Arriba la quarta dosi de vacuna contra la covid

  • Aquest dilluns es comença a administrar als geriàtrics i a persones més grans de 80 anys
  • No hi ha data prevista per obrir la vacunació amb quarta dosi al conjunt de la població
  • Al voltant d'un 40 % de persones que es van vacunar al principi no s'han posat la dosi de reforç

Per
Arriba la quarta dosi de vacuna

Aquest dilluns es comença administrar de manera massiva la quarta dosi de la vacuna contra la covid a la població més gran de 80 anys, personal sanitari i sociosanitari, i persones de residències de gent gran. Es fa juntament amb la vacuna contra la grip. Segons el Departament de Salut de la Generalitat, aquesta punxada de reforç es farà principalment a través de l’atenció primària i atenent el criteri de major vulnerabilitat, és a dir, que és possible que una persona de menys edat, sempre dins la franja de més de 80 anys, se li posi abans la vacuna si les seves circumstàncies personals o socioeconòmiques ho aconsellen.

Les persones que viuen a residències de gent gran i els sanitaris d'aquests centres són els primers a rebre els vaccins, i aviat s'administrarà a la població general major de 80 anys, la qual rebrà un avís a través del seu CAP.

El Departament de Salut ha detallat que disposa de 900.000 dosis de la vacuna contra la covid-19, amb previsió de rebre'n 900.000 més aquesta setmana. Són vacunes bivalents, adaptades a les soques del coronavirus de Wuhan i òmicron. En el cas de les vacunes contra la grip, aquestes són tetravalents, preparades per combatre dues soques de grip A i dues soques de grip B.

Comença la vacunació de la quarta dosi | Marga Esparza

Quan es vacunaran la resta de col·lectius?

Tal com s’ha fet durant tot el procés de vacunació de la covid, l’objectiu del Govern central és ampliar de forma progressiva les franges d’edat que poden rebre la vacuna. En conseqüència, és probable que d'aquí a uns dies o setmanes s'ampliarà l'administració de la quarta dosi a les persones majors de 70, i tot seguit a les més grans de 60.

El que aquest cop serà diferent és que, a diferència de la campanya de primeres dosis i de reforç efectuada fins al moment, ara no està previst que es punxi a les persones de menys de 60 anys perquè l'actual situació epidemiològica no ho requereix. El Ministeri de Sanitat, però, va admetre fa uns dies que "en algun moment" se l’haurà d’acabar posant tothom.

Així doncs, a banda de la gent gran, la quarta dosi quedarà de moment restringida als següents col·lectius:

  • Persones que hagin rebut un trasplantament
  • Persones amb càncer
  • Persones amb VIH (sida)
  • Persones amb síndrome de Down
  • Persones immunodeprimides
  • Persones que justifiquin un viatge internacional per motius laborals o d'estudis

En tots aquests casos, segons Salut, la quarta dosi s’injectarà com a mínim cinc mesos després de la tercera, i sempre cal demanar cita prèvia.

Baixa la febre per les vacunes

S'administri aviat o d'aquí a molts mesos aquesta quarta dosi, el cert és que coincidint amb la davallada de la incidència del virus i la disminució de defuncions i ingressos hospitalaris, bona part de la població ha perdut l'interès a vacunar-se. De fet, ja s'ha notat que amb la dosi de reforç el ritme d'injeccions ha estat molt menor si es compara amb els mesos d'administració de primeres i segones dosis, tant en infants com en adults.

Es calcula que gairebé el 40% de la població no s'ha punxat la dosi de reforç, una situació més accentuada en les franges de població més jove. Mentre que entre les persones més grans s'ha mantingut un nivell de cobertura similar, a partir dels 59 anys i cap avall aquesta taxa s'ha desplomat. Pràcticament la meitat de la població d'entre 5 i 44 anys que es va vacunar amb pauta completa no s'ha posat posteriorment cap dosi de reforç.

Tal com va fer l'any passat, Sanitat farà coincidir l'administració de dosis per la covid amb la campanya de vacunació de la grip, tot i que aquesta última està previst que comenci el 17 d’octubre.