Ada Colau retreu les crítiques per les festes de la Mercè i demana deixar de "difamar"
- L'alcaldessa de Barcelona nega que la ciutat sigui insegura i demana que se la deixi de "difamar"
- Les crítiques arriben per la mort d'un home i els greus aldarulls a Plaça Espanya després dels concerts
- Collboni reconeix els "fets greus" i aposta per incrementar la presència policial al carrer
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha negat que Barcelona sigui una ciutat insegura i ha demanat que se la deixi de "difamar" després de les múltiples queixes que ha rebut per la gestió policial durant les festes de la Mercè. I és que la mort d'un home la passada matinada de diumenge ha sacsejat la confiança en la seguretat aconseguida durant l'estiu a la capital catalana, tot i que l'ajuntament ha desvinculat aquest succés amb les festes de la Mercè.
D'altra banda, els greus aldarulls a Plaça Espanya després dels concerts a l'avinguda Maria Cristina han indignat a molts veïns per les destrosses al mobiliari urbà i vehicles aparcats a la zona i també molts comerciants s'han vist amb els aparadors trencats i saquejats els seus negocis. Uns fets amb què s'ha solidaritzat la Cambra de Barcelona, qui ha reclamat a les administracions que "treballin conjuntament per identificar i aplicar les solucions més adients".
Colau es defensa
A través d'un missatge a les xarxes socials, l'alcaldessa ha demanat que s'aturin els atacs cap a la ciutat: "Ja n'hi ha prou de difamar de Barcelona" i ha reivindicat que la majoria de la ciutadania ha gaudit de les festes en convivència. Colau assegura que tots els actes violents mereixen condemna, però posa en qüestió que una mort i actes vandàlics d'una nit "generin hores i hores de TV repetint i instal·lant la idea de 'violència de Barcelona'".
En el seu escrit, Colau critica que s'obvia que en la mateixa setmana en què un jove va morir apunyalat a Barcelona, sis persones més han mort a Catalunya. "Set assassinats en set dies a Catalunya, tots horribles i condemnables. Llavors, perquè les notícies diuen que només Barcelona té un problema de violència?", es pregunta. Afegeix que "evidentment" que els preocupa i lamenten la mort a Barcelona.
Bona organització policial?
Quant a l'organització policial durant les festes de la Mercè, el secretari d'organització del Sindicat de Policies Locals d'UGT, José Casas, ha assegurat a una entrevista al Cafè d'Idees amb Gemma Nierga que ha estat una festa major "bastant normal" i ha destacat el bon treball des de la Guàrdia Urbana, negant manca de protocols i coordinació. I ha lamentat que l'apunyalament mortal "taca la bona tasca" dels efectius a les festes.
Colau agraeix, en aquest sentit, la feina a la Guàrdia Urbana, els Mossos d'Esquadra i els serveis de neteja i altres, i lamenta els actes vandàlics que es van produir. "La millor resposta davant d'aquells que intenten fer destrosses sempre serà celebrar la vida i la diversitat des del respecte a les normes de convivència", afirma.
Més presència policial als carrers
Per la seva banda, el tinent d'alcalde de Seguretat, Albert Batlle, ha demanat "dades objectives" davant de les "percepcions". Ha reconegut que hi ha una mort, però ha afirmat que aquest és un fet que "malauradament es produeix en les ciutats en el marc de temes molt diversos". En declaracions a Catalunya Ràdio, ha apuntat que l'apunyalament es va produir "a 400 metres" d'on s'estaven fent els actes de la Mercè.
El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, però, ha reconegut que l’apunyalament mortal i els actes vandàlics són “fets greus que no es poden minimitzar” i ha apostat per incrementar la presència policial al carrer. Assegura que, en aquest sentit, l’Ajuntament ja “està fent els deures”, incorporant 1.000 agents nous a la plantilla de la Guàrdia Urbana, i reclama el mateix esforç al Departament d’Interior.