Enlaces accesibilidad
Cistella de la compra

Barcelona, la segona ciutat amb la cistella de la compra més cara

Aquest increment afecta el 95% dels aliments que componen la cistella de la compra

Per
Barcelona és la segona ciutat de tot l'Estat on és més car fer la compra

Barcelona és la segona ciutat d'Espanya on fer la compra surt més car, solament per darrere de Palma. De fet, Balears i Catalunya són les dues comunitats autònomes amb la cistella de la compra més cara. Són dades de l'últim estudi presentat per l'Organització de Consumidors i Consum dirigit a conèixer el nivell de preus als supermercats davant el context econòmic d'inflació.

I és que, segons l'informe, els preus dels aliments s'han incrementat un 15,2% de mitjana, aconseguint una pujada històrica des de fa 34 anys. Segons l'OCU, aquest increment generalitzat dels preus afecta el 95% dels aliments que componen la cistella de la compra.

Les famílies estalvien menys

A més, les famílies estalviaran menys diners aquest any, ja que l'informe conclou que l'estalvi mitjà anual s'ha reduït un 7,3%, i no arriba als 1.000 €., sent Madrid on més es pot estalviar. La despesa mitjana anual per habitatge és d'uns 5.568 €.

La cistella de la compra de l'Organització inclou productes d'alimentació i drogueria que reflecteixen la despesa en alimentació, higiene i drogueria d'un habitatge mitjà segons l'Institut Nacional d'Estadística. Per productes, el que més ha pujat ha estat l'oli de gira-sol (un 118%), seguit de les magdalenes i la margarina (amb un 75%). També han pujat de preu els plàtans, els macarrons, l'oli d'oliva i els ous, entre altres.

Mesures urgents

Davant aquesta situació, l'OCU demana mesures urgents per "abaratir de forma efectiva" la cistella de la compra, com la baixada temporal de l'IVA dels aliments i la creació de xecs-aliments per a les famílies vulnerables i nombroses.