Enlaces accesibilidad
Pas a pas

Vols fer un hort urbà al teu balcó i no saps per on començar?

  • La bloguera Ester Casanovas, autora del llibre 'Pagesos de ciutat', explica els passos per fer un hort urbà al teu balcó de manera senzilla
  • Podràs plantar verdures i hortalisses en una taula de cultiu fent servir fibra de coco i humus de cuc com a substrat
  • Trobaràs tots els continguts del programa 'Va de verd', presentat per Maria Gómez, a RTVE Play Catalunya

Per

Va de Verd - Hort urbà

Has pensat mai a tenir un petit hort urbà al teu balcó? Si la resposta és si, però no saps per on començar, ara és el teu moment! Al programa ‘Va de verd’, que tens disponible a RTVE Play Catalunya, la bloguera Ester Casanovas, autora del llibre 'Pagesos de ciutat', ens explica els passos que has de seguir.

Tothom pot tenir un petit hort a casa. Fins i tot amb una jardinera de balcó pots conrear sense cap problema. No t’amoïnis perquè aquesta proposta és per a principiants i és molt fàcil! Només necessitaràs una taula de cultiu, fibra de coco, humus de cuc i una regadora amb aigua. En ser el primer cop que fas un hort, en lloc de plantar llavors podràs comprar brots de les hortalisses i verdures que vulguis trasplantar perquè creixin. La presentadora Maria Gómez ha triat diferents varietats d’enciam.

1. Barreja

Escull el recipient que vols fer servir per plantar. Ester Casanovas aconsella començar per una taula de cultiu que la pots omplir amb substrat universal o especial per a horts urbans. Tanmateix, l’experta recomana fibra de coco triturada i humus de cuc. Si hidrates la fibra de coco amb aigua, quan la posis en testos i jardineres evitarà haver de regar tan sovint. L’humus de cuc és l'excrement d’aquest animal, però no et preocupis perquè és una terra molt fosca que no fa olor.

Hauràs de llençar aquests dos components al recipient: un 60% de fibra de coco amb un 40% d’humus de cuc. Aquest percentatge pot variar segons les plantes que hagis de cultivar, però això ja és un nivell més avançat.

Barreja la fibra de coco i l'humus de cuc

Barreja la fibra de coco i l'humus de cuc RTVE Catalunya

Hauràs d’utilitzar les teves mans per barrejar el nostre substrat i si et trobes terrossos, els hauràs de desfer. Recorda no premsar el substrat perquè les arrels creixin millor.

2. Planta

Quan ja tinguis la base preparada, és el moment de plantar. És important no estalviar en substrat. S'ha d'omplir fins a dalt la taula de cultiu així les plantes hi trobaran el màxim de substrat possible a la seva disposició, ja que no estan plantades en un hort a terra.

Aplana la terra abans de plantar

Aplana la terra abans de plantar RTVE Catalunya

Com tries quines plantes posar? Ester Casanova recomana plantar el que t'agradi i el que sigui de temporada. De totes maneres, posar més o menys testos o un tipus o un altre de plantes dependrà de l’espai disponible i de l’orientació del teu balcó. Si la teva terrassa està a l'ombra, podràs plantar tomàquets, però en colliràs pocs perquè és una planta que necessita sol directe.

A la presentadora de ‘Va de verd’, María Gómez, li agrada molt l’amanida així que ha decidit plantar en el seu primer hort urbà diferents varietats d’enciam. Al contrari del que passaria si plantessis a terra que el pagès espera que l’enciam tingui una mida concreta per extraure’l i vendre’l, en una taula de cultiu pots plantar-los a menys distància perquè podràs anar collint fulles segons vulguis.

Per trasplantar els enciams no calen eines, has de fer servir les teves mans! Hauràs d’agafar el planter i, segons la seva grandària, fer un forat en el substrat amb més o menys fondària. Quan fiquis la planta al forat, fica terra a dins, compacta-la una miqueta i deixa-la al nivell de l’hort.

Fes un forat per transplantar l'hortalissa

Fes un forat per transplantar l'hortalissa RTVE Catalunya

Si quan treus la planta del test, veus que té moltes arrels i aquestes han crescut seguint la forma del recipient hauràs de trencar-les una mica perquè s’adhereixin bé al nou substrat.

Trenca les arrels

Trenca les arrels RTVE Catalunya

3. Regar

Un trasplantament no està ben fet si no reguem al final. Has de ficar l’aigua al voltant de les plantes, on hi ha les arrels, i sense mullar les fulles. Per identificar els brots, clava una etiqueta amb el nom de l’hortalissa i ja tindries el teu primer hort urbà!

Rega les plantes

Rega les plantes cropper