Enlaces accesibilidad
Salut mental

Depressió i ansietat entre els còmics: De Joan Capri a Andreu Buenafuente

  • L’actor Joan Capri va confessar patir depressió
  • El còmic Andreu Buenafuente va anar a teràpia durant set anys per estrès i ansietat
  • Pots veure el programa 'La casa dels còmics' a RTVE Play Catalunya

Per

Joan Capri a la sèrie 'Doctor Caparrós, medicina general'

Sembla incompatible poder fer riure tant a la gent i a la vegada patir ansietat o tenir depressió. Tanmateix, no és una situació aïllada entre els humoristes del nostre país. En són un exemple l'actor Joan Capri o el còmic Andreu Buenafuente.

El 1984, quan encara no estava normalitzat anar a teràpia i parlar de salut mental era un tema tabú, Capri reconeixia tenir depressió al programa ‘Buenas noches’ presentat per Mercedes Milà: “Tenim la desgràcia de caure en aquestes crisis terriblement neuròtiques i nervioses, però que les hem de superar gràcies al públic.”

Capri ha quedat com el gran referent de comèdia i després com un home trist

Sens dubte, tal com afirma Andreu Buenafuente a ‘La casa dels còmics’, programa disponible a RTVE Play Catalunya, "Capri ha quedat com el gran referent de comèdia i després com un home trist". Abans de pujar a l’escenari, sempre pensava que aquell dia no faria gràcia al públic. Malgrat la seva percepció, aconseguia treure rialles. “Era una persona que quan pujava a l'escenari era un crack i era un fora de sèrie i quan sortia de l'escenari amb el món, amb vida normal, era una persona que s’enfonsava i era trist per ell i entristia els que estaven amb ell.”, explica Manuel Baldovinos, fillastre del còmic.

Manuel Baldovinos, fill de la dona de Capri, a 'La casa dels còmics'

A l’escenari no se'n recordava dels mals

Capri no anava a teràpia sinó al psiquiatre i el tractament que li feien, segons detalla el seu fillastre, era fer-li una cura de son i pastilles. “Al cap de les hores anava millor, però això li durava 48 hores.”, afirma Baldovinos. Animava a l’humorista a tenir un hobby per distraure’s perquè “no gaudia de res”. Realment, l’única cosa que l’apassionava era el teatre. “A l’escenari no se'n recordava dels mals i llavors el riure de la gent era com una teràpia”, diu l’actor Joan Pera a ‘La casa dels còmics’

Ansietat i estrès

Tota l’estona tenia el fantasma del Capri pel damunt

Un dia a principis dels anys noranta, quan Buenafuente va començar a fer monòlegs a la televisió, es va trobar al periodista radiofònic Salvador Escamilla pel carrer i va comparar-lo amb Joan Capri: “Andreu ets el successor, però estiguis al cas de no caure en la tristesa del Joan”. "L'últim que necessitava és que un senyor pel carrer em digués que jo podria caure en la depressió. Jo vaig passar èpoques d'angoixa i tota l’estona tenia el fantasma del Capri pel damunt perquè deia 'hòstia a veure si és que és un destí universal que tu fas monòlegs de comèdia i després estàs fet una puta merda.'", assegura Buenafuente.

Al 1999, després d’aconseguir l’èxit en la televisió i viure de la comèdia, el presentador de ‘La Casa dels còmics’ va patir burnout, un trastorn d’estrès continuat i ansietat per la feina. Va haver de deixar d’aparèixer a la tele durant un any i durant set va anar a teràpia. “Va haver-hi una època que em veia incapaç de pujar a un escenari, però mai vaig dubtar que seguiria en això” confessava al programa ‘La Matemàtica del Espejo’.

L’humorista va tenir ajuda de professionals durant diversos anys i un dia va adonar-se que els seus problemes havien desaparegut: “Vaig estar set anys parlant, parlant i parlant i va haver-hi un dia que vaig dir ‘ja estic’.”, va dir Buenafuente al programa de La 2 presentat per Carlos del Amor.